luni, 15 octombrie 2007

O Limba Straina se Invata mai Usor in Tinerete

Cred ca stim cu totii ce importanta e joaca in timpul copilariei si oamenii de stiinta ne-au demonstrat ca aceasta perioada e cea mai buna pentru a invata, iar acest fapt se refera si la limbile straine. Din acest motiv, Internetul are multe de oferit tinerilor care vor sa invete o limba secundara. Folosind cartoane colorate sau jocuri de cuvinte, copiii isi creaza un vocabular solid si memoreaza cuvintele mult mai usor decat dintr-o simpla carte, deoarece joaca e cel mai bun profesor. Iar copiilor le place sa se joace, ceea ce formeaza o combinatie de factori care pot duce la o baza solida pentru o limba straina, inca din tinerete.

Nu poti sa inveti pur si simplu unele concepte lingvistice, trebuie sa te folosesti de alte procese ale invatatului, cum ar fi cititul pentru a ajunge aici. Totusi, nu e tot una sa citesti “fortat” dintr-o carte de curs sau sa citesti de placere in noua limba straina pe care incerci sa o inveti. Cititul este, in sine, o metoda foarte buna de ati crea un vocabular solid. In momentul in care gasesti un cuvant nou pe care nu il cunosti, poti sa consulti un dictionar si nu doar ca vei invata ce inseamna, dar vei si stii in ce context se poate folosi cuvantul respectiv. Asta e si mai important pentru copii, pentru ca isi vor imbogati atat vocabularul in limba straina pe care o invata, cat si in limba lor materna.

Pe Internet, puteti sa gasiti o gramada de cursuri online gratuite, in multe limbi straine. Chiar daca aceste cursuri sunt de obicei create pentru a fi folosite cu lectiile de limbi straine uzuale, ele sunt o sursa importanta de educatie. Va incurajez sa cititi si in afara textului care vi se da in limba straina pe care o invatati, pentru a stii detalii si despre cultura poporului care vorbeste limba respectiva. E mult mai usor si mai interesant sa inveti daca poti sa asociezi o anumita cultura cu o limba.

In concluzie, putem spune clar ca perioada cea mai buna pentru a invata o limba straina e copilaria. Incurajand copiii sa invete alte limbi si culturi, le deschidem multiple usi catre intelegerea lumii si intelegerea proprie. Aveti grija totusi sa nu puneti prea multa presiune pe copilul dumneavoastra si sa incercati, pe cat posibil, sa faceti procesul de invatare a unei limbi straine cat se poate de distractiv si relaxant. Iara daca puteti sa ii dati copilului un singur cadou, potrivit ar fi ca acesta sa fie dragostea pentru invatatura.


Niciun comentariu: