luni, 15 octombrie 2007

Cum sa Memorezi Cuvinte Mai Rapid

Vei gasi multe surse care vor zice ca una dintre cele mai bune metode de a invata o limba straina e sa memorezi constant cuvinte noi si traducerea lor. Curand, dupa ce ai un vocabular bogat, vei avea posibilitatea sa “gandesti” in limba respectiva, ceea ce te va ajuta incredibil de mult sa finisezi si ultimele elemente pe care nu esti asa de sigur. Avand in vedere cat de importanta e memorarea cuvintelor, am decis sa prezint cateva sfaturi care s-ar putea sa va ajute in acest scop.

Evitati Metoda Cartii de Telefon

Ce presupune aceasta metoda: sa iei anumite cuvinte, sa le scrii pe o foaie intr-o coloana, dupa care sa le iei pe rand si sa le memorezi, alaturi de intelesul lor. E ca si cum ai incerca sa memorezi numele dintr-o carte de telefon: vei reusi poate sa retii cateva, dar majoritatea numelor se vor pierde din memorie. Evident, metoda cartii de telefon e extrem de invechita si ineficienta, deci ar trebui, pe cat posibil, sa o evitati.

Folositi Imagini Pentru Memorarea de Cuvinte

Creierul nostru e mult mai bine optimizat sa retina imagini decat siruri de caractere, cum sunt cuvintele. Destul de multe cursuri de limba straina moderne se bazeaza pe imagini pentru a te ajuta sa memorezi cuvintele noi si pe buna dreptate, deoarece acestea au un efect benefic si de lunga durata. Flashcardurile de exemplu, sunt un mod foarte bun de a aplica o imagine langa un cuvant, pentru a-l retine mai usor. La fel tehnicile care implica mnemonice. Quiz-urile care te lasa sa adaugi un anume cuvant pe o imagine sunt de asemenea destul de folositoare.

Foloseste Emotiile Petru a Memora Cuvinte


Da, stiu ca sub titlul suna aiurea. Totusi, cum pot emotiile sa te ajute sa memorezi cuvinte intr-o limba straina? Suna aiurea, dar aveti incredere, nu e. Si cea mai puternica emotie care te va ajuta in memorarea cuvintelor noi e sentimentul de distractie. Daca faci ceva din placere, vei invata acel ceva in mod natural, mult mai rapid si pentru o perioada de timp mult mai lunga. Gandeste-te la un joc video despre, sa zicem, Roma antica. Chiar daca nu ai fost foarte pasionat de istoria Romei si nu stii foarte multe date din domeniu, daca iti place jocul si te distrezi, vei retine foarte multe informatii din timpul jocului, pe care le vei putea folosi ulterior.

In concluzie, trebuie precizat un singur lucru: niciodata sa nu inveti cuvinte noi ca si un robot. Incearca sa le incluzi in vocabularul tau in mod natural, nu sa le fortezi acolo. Daca nu poti sa gasesti o metoda care sa le introduca natural, macar incearca sa folosesti tehnici de invatare mecanice, dar care sunt bazate pe imagini sau sunete, deoarece memoria vizuala si cea auditiva sunt extrem de puternice.


Niciun comentariu: