luni, 15 octombrie 2007

Cum sa Memorezi Cuvinte Mai Usor

Unul din primii pasi pe care trebuie sa ii faci cand inveti o limba, fie ea straina sau natala (cand suntem copii, evident) este sa iti extinzi vocabularul prin memorarea de cuvinte (in mare parte substantive si adjective la inceput). Memorarea lor se face natural pentru limba natala, deoarece traind intr-un mediu care le foloseste constant, reusim mult mai usor sa le retinem. Urmatorul articol va va ajuta sa memorati cuvintele mai usor, folosind cateva metode eficiente.

Flashcarduri

Flashcardurile sunt unealta de baza pentru memorarea cuvintelor si chiar daca sunt folosite in mare parte cu copii, chiar si adultii pot beneficia de ajutorul lor cand invata o limba straina noua. Un flashcard e o bucata de carton care contine o imagine si un cuvant care explica imaginea, de cele mai multe ori un substantiv. Flashcardurile sunt foarte bune daca sunt folosite ca un prim pas in vocabularul noii limbi pe care o invatati.

Inlantuiri Mnemonice

Mnemonicele sunt in general descrise ca o abreviere, sau o reprezentare simbolica ce ajuta oamenii sa memoreze un “ceva” anume mai usor. Mnemonicele sunt folosite sa stimuleze asimilarea de date in memorie, deci evident, se potrivesc ca o manusa invatarii de limbi straine. Un exemplu de inlantuire mnemonica: tocmai ai invatat cuvantul “mare” in limba straina pe care o studiati. Acum imaginati-va o mare cu valuri care se sparg de stanci si imediat cand veti auzi cuvantul, imaginea respectiva va aparea in minte si va va “spune” ce inseamna cuvantul. Imaginea e mai usor de retinut decat cuvantul, deoarece creierul nostru e obisnuit sa tina minte imagini mai bine decat cuvinte.

Suplimente Nutritive pentru Memorie

Exista numeroase astfel de suplemente pe piata, majoritatea putand fi cumparate din farmacii. Ele te pot ajuta sa memorezi cuvintele pe o durata mai lunga, sa iti amintesti mai repede anumite cuvinte pe care le-ai invatat mai demult, sau pur si simplu sa te ajute sa te concentrezi in timp ce inveti noua limba straina. Majoritatea acestor suplimente sunt naturale si folosesc extracte de ierburi precum Reishi, ginseng, bacopa, mucuna sau fo-ti. Probabil cea mai populara planta din aceasta lista e Ginsengul, care e folosit ca un ajutor pentru orice proces de invatare. Aceste ierburi nu au efecte secundare, insa s-ar putea sa fiti alergic la unul din ele, caz in care trebuie sa va vizitati medic-ul.


Niciun comentariu: