luni, 15 octombrie 2007

Invatatul Eficient al Unei Limbi Straine

Daca va uitati putin pe Internet, veti descoperi ca sunt sute si mii de metode de invatare a unei limbi straine, toate spunand ca sunt cele mai bune. Sigur, unele intr-adevar sunt inovatoare si utile, dar multe altele va vor ajuta prea putin pentru timpul pe care il investiti in ele. De la lectii gratuite online, la carti de curs si jocuri educationale, toti vor incerca sa te ademeneasca sa le folosesti metoda, argumentand ca are “Eficienta Maxima”. Fiecare persoana va reactiona diferit la aceste metode de a invata o limba straina, dar eu am ales cateva care cred ca sunt intr-adevar folositoare si poate, daca le veti aplica, veti afla ca si voua va par la fel.

Metoda Invatatului cu Voce Tare

Aceasta metoda presupune sa invatati cuvintele noi cu voce tare si evident, se bazeaza foarte mult pe conversatie, monolog si repetarea verbala a cuvintelor. Metoda are 2 avantaje majore: primul este ca vei putea asimila ce ai invatat (citit) mult mai bine decat daca ai repeta doar in cap cuvantul sau propozitia, pentru ca vorbind, ai pe langa factorul vizual format de citire ai si un factor auditiv pe care creierul il va folosi automat pentru memorare. Memoria auditiva e foarte puternica si nu ar trebui neglijata, mai ales cand este combinata cu memoria vizuala.

Al doilea motiv pentru care metoda invatatului cu voce tare mi se pare excelenta e ca iti va obisnui gura cu limba noua. Stiu ca suna ciudat, dar gura noastra intr-adevar trebuie sa se obisnuiasca de fiecare data cand invatam o limba. Chiar si daca stii o limba la perfectie, daca nu o vorbesti o perioada indelungata, chiar daca nu ai uitat limba propriu-zisa, nu mai poti pronunta cuvintele cum trebuie de la inceput, pentru ca ai nevoie de o perioada de reacomodare. Ei, invatand prin metoda aceasta, perioada de acomodare si reacomodare va fi minima, daca nu chiar va disparea complet.

Invatatul Distractiv

Studiile stiintifice nenumarate s-au facut pe acest subiect in decursul ultimelor decenii si toate au avut acelasi rezultat: invatam ceva mult mai usor si mai eficient atunci cand procesul de invatare e unul relaxat, distractiv, decat atunci cand avem de a face cu un proces mecanic. Invatatul distractiv poate include orice de la folosirea flashcard-urilor cu imagini, la puzzle-uri educationale, jocuri de vocabular sau jocuri de memorie. Sigur, invatatul prin metode distractive nu e la fel de rapid ca si invatatul mecanic, clasic, insa informatia pe care o veti asimila, desi redusa, o veti memora mult mai eficient si pentru o durata mai lunga.

E-learning


E-learning vine desigur din limba engleza, de la “electronic learning” si se bazeaza pe invatatul limbilor straine cu ajutorul Internetului. Chiar daca e o metoda mai noua de invatare a unei limbi, Internetul are avantajul ca ne poate oferi la randul lui metode de invatare audio sau video, carti de cursuri, lectii gratuite online si multe altele. Deci, practic, E-learning e insumarea tuturor acestor metode virtuale de a invata o limba straina, nu e in sine o metoda.




Un comentariu:

ioana spunea...

interesanta abordare asupra invatarii si foarte importante sunt toate aceste metode insa as vrea sa mai adaug inca una care cred ca va spori invatarea unei limbi straine - comunicarea activa - sporeste atentia asupra limbajului si tot odata si memoria.