luni, 15 octombrie 2007

Cum sa Iti Imbunatatesti Vocabularul in Limba Spaniola

Spaniola fiind una dintre cele mai vorbite limbi de pe Pamant, nu iti va fi la fel de greu sa iti imbunatatesti vocabularul in aceasta limba, pentru ca vei auzi, vei vedea si vei citi cuvinte in Spaniola oriunde te-ai uita. E aproape la fel de usor ca invatatul limbii Engleze, deoarece Engleza e peste tot, in reclame, pe Internet sau in mass media. Desigur, exista multe metode pentru a-ti imbunatati vocabularul in Spaniola si voi incerca sa acopar cateve din ele in urmatorul articol.

Tehnici de Baza pentru Imbunatatirea Vocabularului

Daca de-abia acum incepi sa inveti Spaniola, sau daca vrei sa iti inveti copiii de mici cu aceasta limba, vei avea nevoie de cateva tehnici de imbunatatire a vocabularului pentru incepatori. Asocierea de cuvinte e o metoda perfecta pentru inceput, deoarece punand un cuvant in context, formeaza o imagine mai larga in mintea celui care invata. De exemplu, daca inveti trei cuvinte din contexte diferite, cum ar fi “avion”, “rosie” si “peste spada”, nu vei reusi sa faci vreo conexiune intre ele. Insa daca te concentrezi pe a invata cuvinte din aceiasi sfera, vei reusi mult mai usor sa le memorezi.

Un alt mod bun te ati imbunatati vocabularul in Spaniola ca incepator este sa folosesti jocuri de cuvinte, puzzle-uri sau flashcard-uri. Aceste metode pot parea putin amuzante pentru un adult, dar nu le subestima! Ele functioneaza foarte bine si pentru adulti, dar evident sunt un bonus pentru copii, care chiar se vor distra cu ele, deci vor invata mult mai relaxat.

Tehnici Avansate de Imbunatatire a Vocabularului

O metoda ceva mai avansata de a invata cuvinte noi in limba Spaniola ar fi sa iei niste lectii gratuite online de pe site-urile care ofera servicii de genul asta. Casetele audio pentru invatarea Spaniolei sunt la fel de eficiente, desi cateodata pot parea ca nu te ajuta foarte rapid. O alta metoda buna de a-ti imbunatati vocabularul ar fi sa te uiti la filme in Spaniola, eventual cu subtitrare in romana, sau in limba Engleza (sau o alta limba pe care o cunosti cat de cat).

Singura problema cu aceasta ultima metoda va fi ca va trebui sa te concentrezi destul de mult pe ce vezi si auzi, ceea ce poate fi de multe ori prea obositor, mai ales la inceput. De multe ori in filme sau programe in limba Spaniola, actorii vorbesc rapid sau folosesc dialecte care nu iti vor fi foarte de folos, sau iti vor ingreuna procesul de invatare. Un truc prin care poti scapa de aceasta problema ar fi sa te uiti zilnic, sau macar saptamanal la aceleasi programe TV, cu aceiasi actori, pentru ca asa te vei obisnui cu dictia si modul lor de a vorbi.

La final, ar mai trebui sa mentionez ca folosind aceste metode, nu vei lucra doar la vocabular, ci iti vei perfectiona in acelasi timp si pronuntia, vei stii in unele cazuri cum sa scrii cuvintele respective si vei invata cum sa le folosesti intr-un context propice.


Un comentariu:

andra spunea...

foarte util , multumesc mult!