luni, 15 octombrie 2007

Cum sa Inveti Germana Usor

M-am saturat sa aud oameni care se plang cum ca “invatatul limbii germane e atat de greu si lung!” si practic poti auzi astfel de oameni peste tot pe Internet. Trebuie sa te intrebi insa: ce naiba fac oamenii astia gresit? Germana este una dintre cele mai usoare limbi pentru noi, mai ales daca stii si Engleza ca limba secundara.

Limbile germana si engleza au multe in comun, din cauza faptului ca au aceasi baza anglo-saxona. Regulile gramaticale sunt aproape la fel, au multe cuvinte care seamana intre ele, numite cognate si desi multe din cuvintele din germana pot suna putin “dure”, cu mai multe consoane, aceasta bariera poate fi usor trecuta cu ajutorul catorva lectii de limba. E chiar mai usor pentru cei care stiu engleza ca limba secundara sa invete germana, decat cei ai caror limba materna e engleza. De ce? Simplu. Pentru ca invatand engleza ca limba secundara, noi avem deja experienta in a invata mecanismele gramaticale si structurale ale acestei limbi, pe cand un englez, american sau australian, le va invata in mod natural, fara sa se concentreze prea mult pe gramatica.

Un truc prin care putem face ca limba Germana sa fie mai usor de invatat este sa mentinem procesul de asimilare distractiv si relaxant. Da, aceste doua ingrediente, distractie si relaxare sunt o combinatie perfecta cand invatam o limba straina. Incepe usor, chiar daca esti adult, cu cateva “tehnici pentru copiii”. Invata cuvintele de baza, numerele, culorile, lunile, zilele si asa mai departe si familiarizeaza-te cu scrisul in limba germana, pronuntia si incearca sa gasesti legaturi intre cuvinte germane si engleze, sau romanesti. De exemplu, cu ce seamana ziua de “Montag” din germana, ditre zilele saptamanii in Engleza?

Urmatorul pas este sa iti imbogatesti vocabularul in Germana. Foloseste jocuri de limba, flashcard-uri, mnemonice si tot ce crezi ca te-ar mai putea ajuta sa inveti cuvinte noi, intr-un mod placut, distractiv. Incearca sa combini metode care se bazeaza pe memoria vizuala, pentru ca aceasta este extrem de puternica si vei face mult mai usor legatura intre o imagine si un cuvant, decat daca ai invatat pur si simplu cuvantul de pe foaie.

O ultima chestie care merita notata (acesta e un sfat general, dar poate fi aplicat cu brio pentru limba Germana): nu uita sa revizuiesti ce ai invatat, altfel vei asimila date noi dar vei uita pe cele care le-ai invatat initial. Daca e posibil, incearca sa te axezi pe ce ai invatat initial inainte sa treci la un subiect nou. De exemplu, daca ai inceput sa inveti despre domeniul “fructe”, nu sari direct la “sporturi”. Gaseste cateva domenii care sunt legate de fructe, precum “bucatarie”, “mancare”, “agricultura”, etc. Asta te va ajuta sa plasezi cuvintele in context si te va ajuta sa le legi mult mai bine decat daca ai invata din mai multe domenii de-odata.

O alta metoda prin care poti invata limba Germana foarte usor e cu ajutorul televizorului si a mediei. Desigur, aceasta metoda de invatat natural are si contestatarii ei. Avand in vedere ca inveti direct din conversatii in Germana, exista riscul ca si cel care vorbeste (intr-un film de exemplu), sa foloseasca un dialect sau argou, ceea ce va face sa iti fie aproape imposibil sa extragi cuvinte noi, pentru ca te vei chinui tot timpul sa intelegi ce vrea respectivul sau respectiva sa zica. Asta se intampla mai mult cand inveti natural cu ajutorul televizorului sau cu casete audio, insa daca inveti dintr-o carte scrisa in germana, sau o revista, e mult mai usor, deoarece te poti opri si sa cauti cuvintele in dictionar.


3 comentarii:

deea spunea...

ai dreptate.dar ce pot sa fac daca am o profa cretina ce astepta prea mult de la elevi?adica cum as putea sa o iau de la zero cu timpurile vebale si gramatica in general??

Mihaela spunea...

Lectii foarte bune pt incepatori gasiti aici http://germanfast.blogspot.com Succes

IGR spunea...

pentru incepatori este foarte util sa-si imbogateasca vocabularul. Pe site-ul http://invata-germana-rapid.blogspot.com/ gasesti vocabular din diferite categorii + lectii de gramatica (acestea vor urma in scurt timp) Spor la invatat, este greu dar nu imposibil.