luni, 24 septembrie 2007

Cat de Benefice Sunt Casetele Audio cand Inveti o Limba Straina?

Metoda aceasta de a folosi casete audio in scopul invatarii unei limbi straine a fost popularizata la inceputul anilor 90, cand era considerata una dintre cele mai prolifice modalitati de a stapani o limba noua. Ca si majoritatea lucrurilor care cresc prea repede pentru binele lor, competitia s-a folosit de aceasta popularitate, lansand slogane de genul “noi putem sa te invatam limba mai repede decat acele casete stereotipice si plictisitoare”. Incetul cu incetul, faimoasele casete audio au decazut iar in zilele noastre lumea se intreaba daca ele intr-adevar au vreun efect sau sunt doar un experiment nereusit. Acest articol va incerca sa raspunda la toate aceste intrebari.

Majoritatea specialistilor in limbi straine sunt de acord ca ascultatul si cititul sunt doi factori cruciali in procesul de invatare si in construirea unui vocabular de baza cu care poti porni la drum. Sursele de citit sunt foarte usor de gasit, in libararii sau pe Internet, dar nu acelasi lucru se poate spune despre sursele audio. Singurele modalitati de a invata prin ascultare e din media si din casete audio. Cum pentru multe limbi media e prea putin importanta (exceptii fiind poate Engleza, Spaniola, Italiana, Germana si Franceza la noi), trebuie sa ne intoarcem catre casetele audio.

Insa nimeni nu poate spune daca ascultatul e mai bun ca si cititul sau vice versa, cand vorbim de procesul de invatare a unei limbi straine. Cititul are avantajele lui, te ajuta sa memorezi cuvintele mai usor si pentru perioade mai lungi de timp (cu ajutorul memoriei vizuale) dar pe de alta parte nu vei avea decat o intelegere slaba asupra pronuntiei. Casetele audio te ajuta enorm la pronuntie si au avantajul ca vei invata noile cuvinte in mod natural, fiind apoi usor sa le folosesti direct intr-o conversatie.

De fapt, cel mai bine e sa combini cele doua metode, pentru a avea o acoperire totala asupra noii limbi. Ortografia corecta obtinuta prin scris, pronuntia corecta obtinuta prin ascultat si un vocabular bogat prin amandoua: acesta pare a fi secretul invatarii unei noi limbi straine. Unele cursuri ofera casete audio care insotesc cartile propriu zise, iar textul e insotit de o “recitare” a sa pe caseta audio, ceea ce va va ajuta sa invatati si pronuntia cuvintelor in acelasi timp. Este o metoda destul de eficienta si recomandata de majoritatea specialistilor in materie.

Deci ca sa raspundem intrebarii initiale, da, intr-adevar, casetele audio sunt benefice si functioneaza, dar daca vrei sa le folosesti la maxim potentialul, le vei folosi impreuna cu textul scris. Chiar daca nu mai sunt la fel de popularizate ca in trecut, casetele audio raman o metoda buna de a invata o limba straina acasa. Iar mai nou, poti asculta casete direct de pe Internet, sau pur si simplu sa le comanzi online si sa le asculti acasa, daca sunteti o persoana auto-didacta.


Niciun comentariu: