duminică, 23 septembrie 2007

Construirea Unui Vocabular Solid Intr-o Limba Straina

Nu poti sa zici ca stii o limba straina, daca nu ai un vocabular solid pe care sa bazezi aceasta afirmatie. Gramatica, ortografia si pronuntia pot sa produca de multe ori greseli mici dar cand citesti un text sau asculti o conversatie si nu intelegi o treime din cuvintele folosite acolo, atunci care e scopul? Avand in vedere cat de importanta este crearea unei baze solide de vocabular, am decis sa va ofer cateva tehnici uzuale (si eficiente) folosite in acest scop.

Texte Traduse

Multe carti care se ocupa cu invatarea limbilor straine se bazeaza pe aceasta tehnica pentru a construi un vocabular solid celor ce invata din ele, inca de la primele cursuri. Ele contin texte scurte in limba studiata (dificultatea acestora depinde de tipul exercitiului si de nivelul de cunoastere care se presupune ca il are cititorul) in care apar cuvinte noi si tot mai complexe in fiecare propozitie. Sub text e o traducere cat mai exacta in romana, cu adnotari contextuale daca e cazul. Dupa traducere, cuvintele care sunt considerate “noi” pentru cititor sunt explicate si definite separat si daca sunt folosite intr-un sens figurat, mai mult ca sigur ca acest fapt va fi specificat.

Alegerea Cuvintelor din Context

De multe ori cand vei citi un text sau vei auzi pe cineva vorbind intr-o limba straina pe care o inveti, vei da peste un cuvant pe care nu il intelegi. E important sa te concentrezi nu doar pe cuvantul respectiv dar si pe contextul in care e folosit. De multe ori iti poti da seama ce inseamna cuvantul doar din context. Daca tot nu iti dai seama ce poate insemna acel cuvant, ia un dictionar si cauta-l.

Vizitarea “Bastinasilor”

Nimic nu va va forma vocabularul mai repede si mai eficient decat o vizita in tara de origine a limbii pe care o invatati (sau ma rog, o tara in care limba oficiala e cea pe care o invatati). Chiar si o vizita de o saptamana poate fi extrem de benefica, ce sa mai vorbim de cateva luni intre vorbitori. Iti vei perfecta gramatica, pronuntia si ortografia iar in acelasi timp, vocabularul tau va creste pe zi ce trece. Insa o astfel de excursie costa destul de mult si iti va trebui si mult timp liber, deci de multe ori nu e o optiune viabila.


Niciun comentariu: