luni, 17 septembrie 2007

3 Moduri Distractive de a Invata Japoneza


Am avut recent ocazia sa vorbesc cu un American care traieste in Japonia si care stapaneste la perfectie limba japoneza. Mi-a spus ca la inceput a luat cateva cursuri de japoneza online, dar care nu l-au prea ajutat, asa ca a luat un curs la un centru local din orasul sau natal. Incet incet, a reusit sa isi creasca baza de cunostinte si pana la urma a reusit sa stapaneasca limba japoneza, insa mi-a spus deasemenea ca este un proces lung si greu, care l-a stors de energii.

De altfel, am observat ca asta e un fapt obisnuit cu cei care invata Japoneza de la 0. De aceea, m-am decis sa scriu un mic ghid in care voi acoperi cateva moduri distractive de a invata japoneza “organic”, nu prin procese de tip trepte, care de multe ori sunt prea stricte, plictisitoare si de multe ori de-a dreptul enervante.

Stati linistiti, nu sunt un om de stiinta, dar cred ca e la-ndemana oricui sa stie ca daca invatam ceva distrandu-ne, absorbim informatia fara macar sa ne dam seama. De exemplu, incercati sa va jucati un joc PC cu tema medievala. Jucandu-va si distrandu-va, veti invata incet incet petece scurte de istorie. Dupa cateva zile, deja veti avea o imagine mai ampla asupra istoriei medievale si cu cat va jucati mai des, cu atat veti obtine informatii noi pe care sa le asimilati. Metodele urmatoare de a invata japoneza se bazeaza exact pe acelasi concept.

Moduri Distractive de a Invata Japoneza – Anime si Manga

De multe ori acesti doi termeni, anime si manga, sunt confundati. Manga inseamna “benzi desenate” in japoneza, pe cand anime se refera la o banda desenata animata, adica la niste desene animate care au la baza manga (ceva in genul Spiderman, The Hulk, etc in cultura noastra). Un exemplu mai clar “de la noi” ar fi X-men. La inceput X-men era o serie de benzi desenate, o Manga, dupa care au devenit “anime” odata cu desenele animate, iar mai nou, se fac si filme pe baza lor. Dar sa trecem peste, chiar nu este asa de important cum le ziceti, atata timp cat reusiti sa invatati japoneza cu ajutorul lor, pentru ca anime si manga sunt intr-adevar un mod original, distractiv si eficient de a invata aceasta limba complicata.

Un avantaj pe care anime si manga il au asupra altor metode de a invata japoneza este ca majoritatea acestora, chiar daca au subiecte diferite, au o baza comuna si destul de restransa de cuvinte. Vei fi socat cat de repede poti prinde aceasta baza dupa doar cateva manga-uri citite sau anime-uri vazute si vei putea folosi aceast vocabular initial pentru a invata limba japoneza la un nivel mai complex.

Moduri Distractive de a Invata Japoneza – Filme si Muzica

Probabil ca filmele japoneze sunt o metoda mai buna de a invata limba, dar daca iti place muzica japoneza, de ce sa nu o folosesti ca o metoda de a invata? Filmele au avantajul ca ofera o combinatie audio-video care te ajuta sa intelegi ce se intampla pe ecran mai usor. Ele pot fi de asemenea subtitrate in romana sau in engleza, ceea ce poate fi un avantaj sau un dezavantaj, depinde de calitatea subtitrarii (de cele mai multe ori, subtitrarile romanesti sau englezesti la filmele japoneze extind explicatiile cuvintelor, deci nu este o sursa prea buna de a invata pentru incepatori).

Un film care mi s-a parut extrem de interesant si util in scopul invatarii limbii este “Ultimul Samurai” cu Tom Cruise. Nu va povestesc tot scenariul, dar in esenta un veteran american se trezeste prins intr-un sat de samurai in Japonia si le invata cultura si, ce ne intereseaza pe noi, limba. In timp ce satenii si samuraii il invata pe Tom cuvinte in japoneza, tu poti de asemenea sa prinzi cateva din ele si sa le adaugi la vocabular.

Moduri Distractive de a Invata Japoneza – Cartoane cu Imagini

Cartoanele cu imagini sunt cunoscute ca fiind foarte bune in a invata o limba straina, dar sunt cu atat mai utile cand e vorba de limba Japoneza. Este nu doar util, ci si distractiv sa folosesti aceste cartoane cu imagini sa inveti limba japoneza si vocabularul tau va creste rapid. Daca nu poti gasi cartoane cu imagini de vanzare in magazine sau online, special facute pentru limba japoneza, poti sa incerci sa le faci tu singur! Taie un carton in dreptunghiuri egale, scrie un cuvant in Romana pe o parte si traducerea japoneza din dictionar pe cealalta. Eventual, poti lipi si o poza cu ce inseamna cuvantul, pentru a fi si mai eficiente. De asemenea, poti imparti cartoanele in adjective, substantive, verbe si asa mai departe, incat sa iti fie mai usor sa le gasesti. Apropo, in loc de imagini, poti pur si simplu sa desenezi ce reprezinta cuvantul. Nu-ti fa griji, nu trebuie sa fii un artist in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca si o simpla schita va avea efectul scontat.


Un comentariu:

Unknown spunea...

Super idee...De exemplu,am gasit pe Youtube o melodie in japoneza care se numea Shooting Star.Am gasit si varianta cu scris jos in engleza deci daca stii engleza e si mai usor...Sau cel mai de succes manga anime,Naruto...Pe Youtube mai gasesti openinguri in care scrie jos versuri in japoneza cu litere romanesti,sus in engleza,si sub,in japoneza cu litere japoneze deci e o cale de a invata japoneza...