joi, 20 septembrie 2007

3 Moduri de A-ti Imbunatati Vocabularul

Construirea unui vocabular solid e probabil cea mai importanta parte din intregul proces de invatare a unei limbi secundare. Daca nu ai o baza de pe care sa pornesti, nu poti studia gramatica, nu are rost sa te apuci de exercitii de pronuntie si scris si asa mai departe. De aceea e extrem de important ca vocabularul sa fie lucrat intens la inceputul lectiilor, dar el trebuie imbogatit constant pe parcursul lor. In acest articol puteti gasi cateva moduri de a face asta.

1. Texte Traduse

Textele traduse pot fi gasite in cursuri scrise sau in lectii online si reprezinta o metoda foarte buna pentru inceperea unei baze de vocabular. Textele traduse actioneaza ca si un fel de dictionar natural, deoarece fiind constrans sa citesti ambele variante ale textului, vei face conexiuni involuntare intre cuvinte, traducandu-le si memorandu-le. Partea proasta este ca daca textul e prea complicat sau prea ambiguu, risti sa nu intelegi fraze intregi sau sa traduci unele cuvinte gresit. De aceea e important, cel putin la inceput, ca textul cu care lucrezi sa fie bine scris, simplu si usor de tradus, fara cuvinte complicate, argou, cuvinte cu sensuri multiple, etc. Nu trebuie sa iti fie rusine sa incepi cu texte de genul “E cald vara”; acestea reprezinta un punct de inceput si se vor dovedi foarte utile in scurt timp cand vei avansa la texte mult mai complexe.

2. Jocuri de Vocabular

Jocurile de vocabular reprezinta un mod foarte bun de a-ti imbunatati baza de cuvinte, dar de obicei sunt folosite doar ca metode aditionale de imgobatire a vocabularului. Problema cu jocurile de vocabular este ca ele nu te invata aceasi cantitate mare de cuvinte noi ca si textele traduse de exemplu, dar pot fi privite ca o alternativa relaxanta pentru acestea. De asemenea, e bine de retinut ca tot ce invatam distrandu-ne sau intr-un mod relaxant este asimilat in memorie mult mai usor si pentru o perioada de timp mai mare.

3. Media in Limba Straina

Formele media sunt o puternica resursa de imbogatire a vocabularului si partea buna in a le folosi este ca nu vei depune aproape nici un effort invatand, deoarece cuvintele vor fi asimilate in mod natural, automat. Fiecare cantec la radio, fiecare emisiune la TV, fiecare joc pe calculator sau fiecare reclama pe care o vezi sau auzi in limba pe care incerci sa o inveti trebuie tratata ca pe o oportunitate de imbogatire a vocabularului. Desigur, unele limbi vor fi mai greu de invatat decat altele folosind metoda aceasta, deoarece media e dominata de anumite limbi (la noi Engleza si Spaniola predomina).

Dupa ce ai deja o baza solida in vocabularul unei limbi noi cu care poti lucra, poti sa treci la lucruri mai complexe, precum pronuntia, scrisul, gramatica, ortografia si asa mai departe. Insa pana vei ajunge acolo, poti folosi metodele de mai sus pentru a avea un punct de plecare.


Niciun comentariu: