vineri, 21 septembrie 2007

Nu Toate Limbiile sunt Egale

De ce cand invatam o anumita limba straina ni se pare mult mai usoara sau mai grea decat o alta limba pe care am invatat-o inainte? Exista multi factori care intervin aici, de la alfabetul limbii la gramatica ei dar si factori care depind de persoana care invata limba. Spre exemplu, oamenii reusesc sa invete mult mai usor si mult mai repede in tinerete deci daca ai invatat Franceza la 14 ani si incerci acum sa inveti Spaniola la 50, vei vedea o diferenta mare. Personal, am facut spaniola si franceza in scoala si am luat cateva lectii de italiana pe cont propriu. Ca roman, Italiana mi-a fost cel mai usor de invatat pentru ca multe cuvinte semanau cu cele romanesti si gramatica era aproape identica.

Invatatul unei limbi straine poate fi insa distractiv, chiar daca ai de a face cu o limba care nu ti se potriveste sau e dintr-o sfera lexicala total diferita decat cea a limbii tale natale. Simplul fapt ca inveti o limba noua si bucuria de a descoperi noi cuvinte poate fi un imbold destul de puternic pentru a duce aceasta munca la capat. Volumul de munca insa difera foarte mult. Daca incerci sa inveti Engleza sau Spaniola iti va fi destul de usor, pentru ca aceste limbi sunt practic peste tot in mass media. Daca vei incerca insa sa inveti Japoneza, Chineza sau Araba, vei avea probleme deoarece aceste limbi nu doar ca nu sunt foarte accesibile dar au si reguli (gramaticale, sintactice, de pronuntie, etc) total diferite de limbiile Europene.

Cei care vor sa invete Engleza ca pe o limba secundara trebuie sa fie atenti deoarece sunt foarte multe erori care te pot da de gol ca nu e limba ta nativa. Insa, daca iti cizelezi putin stilul si pronuntia facand un curs de Engleza online sau jucandu-te constant jocuri de vocabular si pronuntie, poti la un moment dat chiar sa te dai drept Englez get-beget!

De asemenea, sunt foarte multi oameni care vor sa invete Franceza gratuit. Poti face asta cautand pe net texte traduse in Franceza sau te poti juca online pe un website care ofera jocuri de limba in Franceza. Chiar daca pare copilaresc, acestea chiar functioneaza si sunt foarte eficiente, mai ales in a-ti construi un vocabular bogat. Desigur exista si examene certificate pentru limba franceza, insa acestea sunt destul de grele si trebuie sa fi stapanit complet limba daca vrei sa le iei.


Niciun comentariu: