vineri, 21 septembrie 2007

5 Motive pentru a Invata o Limba Straina

In timpul epocii noastre, cand globalizarea isi face simtita prezenta tot mai mult, sa stii una sau doua limbi straine a devenit mai mult decat o simpla atestare a inteligentei personale, ci a devenit o nevoie stricta in multe campuri. Oricare ar fi motivul, profesional, social sau personal, invatarea unei limbi straine e necesara pentru orice persoana care vrea sa isi tina capul sus in societatea zilelor noastre. Haideti sa ne uitam in detaliu la cele mai importante motive pentru care ar vrea cineva sa invete o limba straina.

1. Nevoie Profesionala

Acesta e probabil motivul principal pentru care oamenii invata limbi straine. Multe profesii necesita cunostinte a una sau mai multe limbi straine, depinzand de campul de lucru al slujbei. Cele mai multe slubje de genul acesta, necesita ca tu sa stii o limba internationala, precum engleza, franceza, spaniola sau germana, insa in altele vei avea nevoie de limbi specifice pentru business, cum ar fi chineza, japoneza sau rusa. Desi engleza e cea mai comuna limba pe plan international, chiar daca o stii la perfectie nu ar strica sa inveti inca o limba straina daca vrei sa reusesti pe plan profesional.

2. Bonus Social

Intr-adevar, faptul ca stii o limba straina, sau mai multe, e fara doar si poate un bonus social. E cale destul de lunga din punct de vedere social de la a fi presentat ca o persoana care nu stie nici o limba straina, la una care e un poliglot adevarat. Alt caz in care faptul ca stii o limba straina poate fi o binecuvantare sociala este cand te intalnesti cu o persoana din tara a carei limba o stii vorbi. Acesta va fi extrem de impresionat ca poti vorbi cu ei in limba lor nativa si vei creste foarte mult in ochii lui. Cu atat mai mult, daca persoana in cauza se intampla sa fie implicata si intr-o afacere cu tine sau cu firma pe care o reprezinti, faptul ca ii stii limba poate reprezenta atat un bonus social, cat si unul profesional.

3. Comunicare Familiala

Un cuplu format din persoane cu nationalitati diferite se va intelege de multe ori folosind o limba internationala, precum Engleza. Insa, in scurt timp fiecare va vrea sa invete limba celuilalt, nu doar pentru a putea comunica mai bine dar si pentru a-si arata respect reciproc.

4. Satisfactie Personala

Sa inveti o limba straina e unul dintre cele mai inalte teluri intelectuale pe care le poti avea, pe scara personala. Gandeste-te la o problema de matematica sau la un puzzle dificil care ia luni sau ani sa fie completat. Procesul de rezolvare a problemei sau a puzzleului va fi greu si complicat, dar satisfactia personala cand vei ajunge la final va fi de neinlocuit. Exact aceasi chestie se intampla si cu invatatul unei limbi straine. Va dura mult, va fi greu si pe alocuri vei vrea sa te lasi. Vor fi multe amanunte minore de care te vei impiedica si probleme pe care va trebui sa le rezolvi, dar la final va merita, mai mult ca sigur ca ai trecut prin toate astea.

5. Sanatatea Mintii

Este dovedit stiintific ca invatarea unei limbi noi stimuleaza creierul in asa fel incat iti va fi mult mai usor sa intelegi si sa asimilezi alte subiecte, in special discipline reale, precum chimia, matematica sau fizica. Cand inveti o limba noua, va trebui sa memorezi si sa intelegi mai multe mii de cuvinte si concepte noi, ceea ce ofera creierului un antrenament bun in situatii viitoare, cand memorarea e necesara.


Niciun comentariu: