vineri, 21 septembrie 2007

6 Greseli Comune Facute in Timpul Invatarii Unei Limbi Straine

La fel ca multe alte domenii care nu au un “mod unic” de lucru, invatatul unei limbi straine are cateva defecte mici, dar extrem de comune. Nu conteaza daca studiezi dupa un curs de limba straina online, prin jocuri educationale, texte traduse, cartoane cu imagini sau prin orice alta metoda, pentru ca mai mult ca sigur vei fi expus cel putin uneia din urmatoarele greseli.

1. Invatarea limbii ca pe o materie stiintifica

Invatarea unei limbi straine nu se poate compara cu invatarea unei materii stiintifice si daca vei incerca sa aplici aceleasi metode de invatare pentru amandoua, vei da gres. O limba straina nu se poate invata doar prin “inghitirea” de informatii brute, o metoda care ar putea avea rezultat la matematica sau alta materie reala. Aceasta este o greseala foarte comuna si greu de evitat pentru ca e tentant pentru cei care publica materiale folosite in invatarea unei limbi (cursuri online, carti cu exercitii, texte traduse, etc) sa imparta limba in bucati mari si sa ti le bage pe gat cu o lingura mare: “poftim gramatica”, “poftim ortografia”, “poftim vocabularul”. Cu aceasta metoda nu vei ajunge nicaieri, sau daca intr-adevar va avea efect, iti va lua mult mai mult timp sa inveti in modul acesta.

2. Pauze mari

Ca sa vorbim putin metaforic, putem spune ca procesul de invatare a unei limbi straine e foarte asemanator cu un cuptor cu lemne. Daca vrei sa faci foc, trebuie sa bagi cateva lemne initial iar daca vrei sa mentii focul, va trebui sa pui din ce in ce mai multe in cuptor. Acum, daca te opresti din a pune lemne, focul se va stinge si va trebui sa o iei de la capat. Exact asa e si cu invatarea unei limbi straine, doar ca focul nu se va stinge de tot, dar va fi foarte aproape.

3. Invatul prea rapid

Exista un factor pe care mie imi place sa il denumesc “anxietate de invatat” care de obicei afecteaza persoane care incearca sa studieze ceva din motive personale sau profesionale (de exemplu, sotia ta e japoneza, sau noul tau partener de afaceri e francez, etc). Acest fenomen apare cand te bagi cu capul inainte in invatarea unei limbi noi si sari peste unele praguri care par insignifiante, dar de fapt sunt extrem de importante. Degeaba te apuci direct sa inveti gramatica unei limbi, daca nu ai o baza de vocabular buna.

4. Invatatul strict teoretic

Probabil ca asta e o problema care o intalnesti la 9 din 10 materii care se predau in scoala iar cand incerci sa inveti o limba straina pe cont propriu, problema devine si mai acuta. Daca ai invata fizica strict teoretic de exemplu, poate ca ai reusi sa fii un bun fizician si cand ai fi pus in fata unei probleme reale, ai reusi sa te descurci cu brio. Cu invatatul unei limbi straine nu e asa usor insa. Daca inveti doar teoretic din carti, cursuri online si texte, nu vei reusi sa iti formezi o pronuntie corecta iar cand va veni timpul sa ai o discutie adevarata in noua limba, iti va fi foarte greu sa te exprimi, deoarece toate cunostintele tale teoretice vor fi puse intr-o situatie inedita, aceea de a le folosi fara timp de gandire prea mare.

5. Lipsa relaxarii si a distractie in timpul procesului de invatare

E bine stiut ca orice informatie pe care o inveti in timpul unei actiuni care e relaxanta sau iti face placere, e mult mai usor de memorat si va fi memorata mai bine si pentru mai mult timp. Ar fi pacat sa nu folosesti chestia asta in avantajul tau si sa incerci sa inveti limba straina pe care te-ai axat folosindu-te de unele metode mai relaxante, cum ar fi jocurile de vocabular, cartoanele cu imagini, puzzle-uri si asa mai departe. Desigur, metodele acestea considerate “distractive” nu vor fi la fel de eficiente ca si cele “plictisitoare”, insa alternandu-le poti obtine efecte maxime.

6. Invatatul monoton

Chiar daca e ultima in lista, aceasta e una din cele mai comune greseli pe care le veti gasi in cursuri online si in centrele locale de limbi straine. Invatatul unei limbi straine e un proces lung si de multe ori plictisitor si greu. Sa nu va faceti iluzii ca va fi extrem de usor sau ca veti putea “Invata Spanionla in 2 Saptamani” cum am vazut ca apar tot mai multe carti prin librarii si pe Internet. Pur si simplu nu poti invata o limba in 2 saptamani; cel mult poti sa inveti cuvintele de baza si sa incerci sa formezi propozitii cu ele dar de aici pana la a putea zice ca stii sa vorbesti o limba straina e cale lunga.

Fiind atat de lung si greu procesul de invatare a unei limbi, de multe ori vom fi tentati sa ne lasam balta de-a lungul sau. Daca iti pierzi entuziasmul initial cu care ai pornit spre a invata noua limba si daca lasi totul sa devina monoton atunci ai sanse mari sa te lasi. Ca sa eviti aceasta monotonie, incearca sa combini cat mai multe metode de a invata. Foloseste texte traduse, casete audio, vorbeste pe Internet cu persoane straine in limba respectiva (sau daca ai vreun prieten care stia limba, vorbeste cu el), uita-te la televizor la filme sau emisiuni in limba pe care o inveti, joaca-te jocuri educationale si asa mai departe. Fa tot ce sta in puterile tale sa nu lasi motonia sa isi faca efectul pentru ca e unul din principalele motive pentru care oamenii se lasa.


Niciun comentariu: