luni, 15 octombrie 2007

Cum sa Inveti Limba Rusa, Fara sa Renunti Dupa Primele Zile

Pentru vorbitorii de limba Engleza, cat si pentru majoritatea europenilor, invatarea limbilor latine sau anglo saxone decurge destul de usor. Dar cand suntem pusi fata in fata cu o limba care nu are aceleasi reguli gramaticale, alfabet, genuri, cazuri si timpuri, suntem intr-o situatie dificila. De acea rusa e considerata o limba extrem de dificila, alaturi de japoneza, chineza, araba, coreana si asa mai departe. Multi oameni incep sa invete rusa si nu ajung nici macar la “Ziua 2” in cartea de curs, deoarece nu pot pur si simplu sa faca fata unei limbi atat de diferite. Deci hai sa vedem cum putem invata rusa fara sa ne vina sa ne oprim dupa prima zi.

Pasul 1 – Alfabetul Rus si Numerele

In primul rand, inainte sa poti sa te apuci de invatat vocabular, gramatica sau ortografie, ai nevoie sa te obisnuiesti cu alfabetul rus si cu sistemul lor de numerotare. Alfabetul rus contine 33 de litere, din care 21 consoane si 10 vocale, insa au si 2 litere care nu au un sunet. O chestie care complica de multe ori invatarea alfabetului rus pentru noi este faptul ca unele litere din acesta seamana cu literele din alfabetul latin. De exemplu, litera B din rusa nu se pronunta “Be” ci “Ve”. Alte litere in schimb, chiar seamana cu cele din alfabetul nostru si se pronunta la fel: M se pronunta “eM”, ca si in romana.

Pasul 2 – Primele Cuvinte

Fiecare limba are aproximativ 1,000 de cuvinte care formeaza baza vocabularului. Cu aceste cuvinte te poti descurca in conversatii de zi cu zi si un om de rand foloseste aceste cuvinte in aproximativ 80% din conversatiile sale.

Incearca sa inveti ce l-ai invata pe copilul tau in romana: culorile, animalele, fructele, legumele, saluturile, zilele saptamanii, lunile si asa mai departe. Tine totul simplu si incearca sa inveti fiecare cuvant intr-un context, nu doar dintr-o lista sau din dictionar. Daca reusesti sa gasesti niste texte traduse din romana in rusa si vice versa, vei invata foarte multe cuvinte noi, dar trebuie sa fii sigur ca le si memorezi, nu ajunge doar sa le citesti.

Pasul 3 – Gramatica de Baza

Sigur, gramatica e un camp de lupta extrem de intins, si va trebui sa o cuceresti sector cu sector. Incepe mai intai cu genurile si invata cum sa determini genul unui cuvant in rusa. Asta se poate face usor, analizand consoana sau consoanele din finalul oricarui substantiv. Poti sa iti scoti de pe Internet o lista cu mai multe cuvinte la masculin, feminin si neutru si sa observi cum e terminatia lor.

Timpurile verbelor sunt insa cu totul alta poveste si va fi mai greu sa le intelegi si analizezi. Timpurile in limba rusa au anumite aspecte care le face sa fie greu de gasit din prima. As sugera sa incerci sa inveti timpurile in mod natural, mai tarziu, decat sa incerci sa le inveti pe de rost acum.


9 comentarii:

Madalina spunea...

multumesc fff mult miai fost de mare ajutor!!!eu vreau sa invat rusa si soper doificil:(( mai stiu cuvinte dr nu ma pot obisnui cu literele alea :( orcum ms molt!!!!

Unknown spunea...

SI EU VREAU SA INVAT RUSA!

ariel spunea...

vreau sainvat rusa.

. spunea...

buna!!eu sunt lipoveanca..iar limba mea materna este rusa...stiu sa scriu sa citesc dar vorbesc cam spurcat adik nu vorbesc limba actuala ci pe cea veche..acum am inceput so invatz si pe acesta noua...mie destul de simplu dar fac un efort pentru asta!!!imi place liimba mea materna!!va doresc tuturor sa invatzati sau macar sa stiti cate ceva despre limba aceasta!!va pup:)

Anonim spunea...

ankanu

привет, я из Молдовы
как живут липоване в Румынии? ты разговариваешь дома на русском?

Alincik spunea...

Salut!
Eu sunt Alina si sunt din Bucuresti(nascuta in Moldova)!Ofer meditatii la Limba Rusa orice nivel! Detin carti si materiale necesare (tiparite pentru scoli cu predare in limba romana).Daca vrei sa inveti sau sa iti imbunatatesti cunostintele de rusa(sau prietenii tai doresc acest lucru), nu-mi ramane decat sa te felicit, iar daca ai nevoie de ajutor, nu ezita sa ma contactezi!
alinadonos@yahoo.com
___________________________________
Hi all,
My name is Alina and i am from Bucharest (born in Moldova).I offer tutoring at all levels of Russian language! I have my own books and materials (printed for schools teaching in Romanian). If you want to learn or improve your knowledge of Russian (or your friends want it), congratulations and if you need help, do not hesitate to contact me!
alinadonos@yahoo.com

liliana spunea...

Buna imi place limba rusa si as dori sa o invat. Mai imi aduc aminte de cateva cuvinte. Sunt nascuta in Moscova dar de mica de la 4 ani am venit in romania. Daca ma puteti ajuta sa invat rusa scrietimi pe adresa dacianaliliana@hotmail.com. Multumesc frumos. Numele meu este Liliana.Astept raspuns.

Kirutzu spunea...

Daca vreti sa invatati limba rusa trebuie sa munciti mult, dar cel mai important este sa aveti vointa... am aproximativ 6 luni de cand o invat, dupa ce vin de la munca 1 ora in fiecare seara si pot sa va pun ca am rezultate extraordinare... e greu, dar ptr mine e o provocare, si pot sa va spun ca rusa e a patra limba pe care o stiu, nivel mediu(rusa)... spor la lupta

ikinga spunea...

Mersi de sfaturi. Eu vreau sa ma apuc de invatat (am deja experienta cand e vorba de invatat limbi). Eu invat pe mai multe planuri. Audiocasete pentru pronuntie si vocabular (inveti mult mai repede sa vorbesti si asta de incurajeaza, scrisul/cititul se pot perfectiona mai incolo). In acelasi timp incerc sa invat alfabetul si sa scriu cuvinte si fraze simple ca sa ma obisnuiesc cu literele. Dupa aceasta faza (10-12 ore) trec pe Rosetta Stone sau Rocket, inca n-am decis... pe urma voi vedea, cand incep sa inteleg cat de cat o sa incerc sa ascult povesti sau discursuri dar o sa am cateva luni de munca pana atunci.