marți, 15 ianuarie 2008

Cum sa inveti usor franceza

Franceza este una dintre limbile cel mai usor de vorbit pentru un vorbitor de limba engleza. Cel putin asta sustin expertii, dar pe de alta parte, nu tot ce se poate aplica in general ti se aplica si tie. Unora le este mai usor sa invete japoneza decat franceza doar pentru ca nu pot suporta „blandetea” pronuntiei. Daca si tu ai aceiasi parere despre franceza, atunci te sfatuiesc sa te apuci de rusa sau de germana, pentru ca aceste limbi sunt mult mai dure si mai rigide decat franceza.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci, daca vrei sa inveti franceza asa cum trebuie, este sa te afunzi in aceasta limba. Petrecand din ce in ce mai mult timp citind si ascultand cuvinte in franceza, creierul tau va incerca sa imita informatia pe care o primeste. Ca si un copil, va trebui sa te adaptezi noii limbi, sa memorezi cuvintele si sa incerci sa le reproduci. Nu-ti fa griji! Ai mai trecut prin acest proces si inainte, si, cu toate ca adultii isi pierd abilitatea de a invata o limba odata cu inaintarea in varsta, tot inca mai ai avantajul de a mai fi trecut prin asta o data.

Dintr-un punct de vedere gramatical, franceza nu este chiar atat de diferita fata de engleza sau de oricare alta limba latina sau anglo-saxona. Germana, franceza si engleza au cateva cuvinte care se scriu si se pronunta la fel. Numarul cuvintelor din franceza inrudite cu cuvintele din engleza nu este la fel de mare ca si cel al cuvintelor din germana inrudite cu cele din engleza, dar totusi, oricat de putine ar fi, daca cunosti deja germana sau engleza iti va fi mult mai usor sa inveti franceza.

Una dintre cele mai mari probleme cu care se intalneste o persoana ce doreste sa invete limba franceza este pronuntia cuvintelor. Pentru a ajunge sa pronunti corect cuvintele in franceza ai nevoie de multa practica. Sa nu te multumesti cu faptul ca asculti cuvinte in franceza! Ar trebui sa incerci sa le pronunti si tu. Nu-ti fa griji, nimeni nu te va crede nebun daca te va auzi repetand cuvintele pe care le auzi la televizor, daca este pentru scopul de a invata franceza.

Sfatul meu este urmatorul: gaseste un curs francez online foarte bun cu care sa lucrezi, incearca-l timp de cateva saptamani si vezi cam la ce nivel ai ajuns. Esti un adevarat incepator care trebuie sa ia lucrurile mai usor pentru a reusi sa le inteleaga? Sau esti tipul de student care poate sa sara peste niste capitole si tot sa reuseasca sa invete limba asa cum trebuie? Odata ce ai stabilit acest lucru, poti sa incepi sa iti imbunatatesti vocabularul ( poti gasi cateva metode pe www.internetpolyglot.com). Multa bafta!