marți, 15 ianuarie 2008

5 Avantaje de a fi poliglot

Cu ceva timp in urma am citit intr-un blog niste pagini de jurnal in care persoana respectiva isi facuse o lista de dorinte pentru urmatorii 5 ani. Principalele dorinte ale acesteia erau sa invete 5 limbi straine in urmatorii 5-10 ani, incluzand araba, franceza, germana, chineza si japoneza.Cand cineva l-a intrebat de ce vrea sa fie asa un mare poliglot, acesta a raspuns simplu: pentru a fi un cetatean al lumii.

Eu cred ca singura cale de a deveni un adevarat cetatean al acestei lumi este de a ne cunoaste unii pe altii, de a ne cunoaste limbile si culturile, dar sunt sigur ca mai sunt multe alte motive pentru a determina o persoana sa invete o limba straina sau doua si sa devina poliglot. Uite care sunt motivele mele:

1. Afaceri internationale-afacerile sunt mai intalnite in zilele noastre ca niciodata, mai ales de cand internetul ne permite sa incheiem afaceri fara prea multa bataie de cap. Fiind poliglot si fiind capabil sa vorbesti limba persoanei cu care lucrezi sau pentru care lucrezi este foare important pentru modul in care se va desfasura afacerea. N-ar trebui sa astepti ca o persoana sa iti cunoasca limba daca tu nu depui nici un efort in a o cunoaste pe a sa. Uita-te peste aceste cursuri gratuite online daca planuiesti sa inveti o noua limba.

2. Oportunitati in calatorii-De cate ori nu te-ai gandit ca daca vei calatori intr-o alta tara vei avea probleme din cauza lipsei de comunicare? Se intampla peste tot, mai ales daca vrei sa calatoresti intr-o tara din Africa sau chiar din Europa. Daca nu poti sa le vorbesti limba iar ei nu o pot vorbi pe a ta, atunci mai bine inveti limbajul trupului. Sau ai putea sa iei aceste cursuri gratuite pentru a invata limba dorita.

3. Impresie personala-Hai sa recunoastem, atunci cand un strain vine in tara ta si vorbeste limba ta, sunt sigur ca te gadila in orgoliu. Acelasi lucru ti s-ar intampla si tie daca ai calatori intr-o alta tara si localnicii te-ar auzi vorbindu-le limba. Ai face cu siguranta o impresie buna celor de acolo.

4. Statutul social-Banii te fac sa te simti o persoana importanta? Nu, pentru ca banii pot fi rezultatul norocului sau al hotiei. Daca ai cunoste 3-4 limbi straine crezi ca ti s-ar ridica statutul social? Da, pentru ca fiind poliglot este cu siguranta rezultatul unei munci grele care ti-ar asigura un loc in societate, in afaceri si in munca.

5. Imbunatatirea procesului de invatare-invatatul unei limbi noi este un proces greu ce iti solicita la maximum memoria de scurta durata cat si cea de lunga durata. Motivul pentru care prima limba straina e mai greu de invatat este pentru ca nu suntem obisnuiti cu procesul de invatare in sine. Cei mai multi poligloti isi dau seama ca le este mai usor sa invete a 3-a sau a 4-a limba decat le-a fost cu primele, pentru ca pana sa ajunga la a 4-a, procesul de invatare este deja in plina miscare si este capabil sa asimileze informatiile mult mai repede.

Crezi ca ti-am dat destule motive sa devii un poliglot? Sper. Dar fie ca e pentru unul dintre motivele de mai sus sau doar pentru ca asa ai tu chef, faptul de a deveni un poliglot este o mare realizare. Deci daca vrei sa devii un om mai bun si un adevarat cetatean al acestei lumi incepe prin a invata cateva limbi straine.

Niciun comentariu: