marți, 15 ianuarie 2008

Cum gasesti timp pentru a invata o limba noua

Nu pot sa nu zambesc atunci cand caut pe internet sau cand vizitez o librarie si vad unul din acele ghiduri de genul:”Invata chineza in 10 zile”. Invatatul unei noi limbi este un proiect care cere mult timp si de aceea suntem toti in cautare de moduri de a scurta acel timp. Dar, totusi, 10 zile? In fine, daca esti in cautarea unor metode care sa iti scurteze timpul de invatat o limba noua la cateva saptamani, mai bine nu ai face asta pentru ca nu sunt astfel de metode. Cel mai bine este sa iti planifici timpul astfel incat sa poti invata pe o perioada lunga de timp.

Eu cred cu adevarat in invatarea unei limbi online. Bineinteles ca un curs tinut de un profesor ar fi foarte folositor, dar acesta cere deplasare si ,deasemenea, de cele mai multe ori, nu poti sa iti stabilesti propriul orar. Este dificil pentru tine sa mergi la un astfel de curs atunci cand nu te simti bine sau cand nu ai chef de invatat. Prin invatarea unei limbi straine online nu trebuie sa iti faci astfel de griji. Cand ai chef sa inveti poti pur si simplu sa dai un click si sa continui lectia de unde ai ramas.

Sfatul meu este de a-ti imparti sesiunea de invatat in cateva parti mai mici pe o perioada mai mare de timp. In loc sa-ti incarci memoria cu informatii noi 6 ore pe zi timp de o luna, mai bine ai lua-o incetul cu incetul, sa zicem 1 ora pe zi timp de 4-5 luni. Invatand cate putin in fiecare zi informatia va putea fi memorata mult mai usor si nu va trebui sa-ti faci probleme cu privinta la oboseala sau la supraincarcarea cu informatie. Nu subestima acest aspect: distrandu-te in timpul procesului de invatare poate face minuni.

Noi ne concentram, de aseamenea, pe partea distractiva a procesului de invatare. Orice este distractiv poate fi invatat in 10-15 minute, cum ar fi jocurile de cuvinte, folosirea unor imagini sau a unor puzzle-uri. Daca nu ai timp mult la dispozitie si daca nu ai chef sa incepi un curs online, acele 15 minute de „joaca” in timpul pauzei de masa tot iti vor fi de folos. Bineinteles, iti va lua mai mult timp sa inveti limba respectiva, insa asta nu inseamna ca vei depunde multa munca.

Singurul dezavantaj al invatarii unei limbi pe internet sunt lucrurile care pot sa apara pe calculator care sa iti distraga atentia si sa te redirectioneze de la invatat la pierderea timpului. Sfatul meu este ca de fiecare data cand incepi sa inveti, fie ca ti-ai planificat sa inveti pentru 15 minute sau pentru o ora, este sa iti inchizi tot ceea ce ti-ar distrage atentia. Inchide toate ferestrele cu website-urile ce creeaza dependenta, inchide-ti mess-ul,MSN-ul sau AOL-ul astfel incat nimeni sa nu te deranjeze. Myspace, Facebook si Hi5-ul nu o sa-ti simta lipsa daca vei lipsi timp de o ora:)

Niciun comentariu: