marți, 15 ianuarie 2008

5 Moduri in care sa NU inveti o limba straina

Stiu ca e un titlu ciudat pentru a fi folosit, dar ai rabdare, am sa ma fac inteles. Mi se intampla deseori sa intalnesc persoane care, in ciuda faptului ca folosesc metode populare de invatare a unei limbi straine, nu reusesc sa obtina rezultatele promise. Si-au cumparat ghidul „Invata rusa intr-o saptamana”, insa, dupa o saptamana, inca sunt la vocabularul de baza. Acest fapt mi-a dat ideea de a creea acest articol, in care am sa vorbesc despre 5 metode „populare” de a NU invata o limba straina:

1. Respectand regulile ca un orb-Nu sunt chiar total impotriva metodelor populare de invatare, de fapt noi chiar promovam unele dintre acestea pe site-ul www.internetpolyglot.com , cu toate acestea, sunt de parere ca nu orice metoda de invatare se potriveste oricui. Nu lasa pe altii sa gandeasca in locul tau! Ai incercat niste jocuri de cuvinte care ti-au parut distractive si ai realizat ca ai invatat ceva in urma lor? Atunci continua sa le faci, in ciuda faptului ca expertii ti-au spus ca sunt inutile. Toti expertii ti-au spus ca ar trebui sa inveti dupa un plan bine stabilit dar la tine nu are nici un rezultat? Atunci nu mai tine cont de ce cred altii ca ar fi bine pentru tine si invata folosind metodele care crezi tu ca ti se potrivesc!

2. Obsedat de gramatica-o problema atat de comuna incat a devenit hilara. Oamenii sunt perfectionisti si incearca sa faca totul cat mai bine inca din prima zi. Sunt de acord ca asta functioneaza de multe ori, insa nu si atunci cand vrei sa inveti o limba straina. Invatarea unei limbi straine presupune un proces indelungat. Fiind obsedat sa stapanesti gramatica perfect inca din prima zi e o adevarata pierdere de timp, din moment ce vei asimila regurile de gramatica prin citirea, ascultarea sau vorbirea limbii respective. Asta nu inseamna ca nu e bine sa inveti principalele reguli de gramatica, ci doar sa nu exagerezi.

3. Teoria „Eu trebuie”-E chiar bine sa iti faci un plan de invatare din prima zi, sa-ti stabilesti un anumit program, dar asta insa nu inseamna ca trebuie sa il respecti intocmai. Daca vei invata doar pentru ca „trebuie”, probabil ca nu vei avea rezultate atat de bune. Este important sa fii odihnit atunci cand te apuci de invatat, pentru ca astfel vei putea sa te concentrezi la maximum si sa iti canalizezi atentia aupra invatatului. Fiind prea obsedat de orarul de invatat pe care ti l-ai stabilit este cu siguranta o modalitate foarte buna de a NU invata o limba straina.

4. Lipsa repetarii-Repetarea este foarte importanta in orice proces de invatare. Ai impresia ca stii un anume subiect pentru ca l-ai invatat, dar atunci cand trebuie sa ti-l aduci aminte ca sa-l poti folosi iti dai seama ca nu e nici o scurtatura pe desktop pentru el. Repetarea si testarea constanta a ceea ce ai invatat este cheia succesului in invatarea unei limbi noi.

5. Lipsa de diversificare-Daca gasesti o metoda potrivita tie, e foarte bine sa o folosesti. Dar nu te concentra doar asupra ei! Incearca sa iti diversifici procesul de invatare, cauta sa faci exercitii distractive, incearca sa citesti, sa asculti, sa vorbesti, sa scrii sau sa le combini intre ele.

Sper ca vei reusi sa eviti aceste greseli daca te vei apuca de invatat o limba straina. Cu toate ca sunt si alte greseli si capcane de care trebuie sa te feresti, cred ca cele 5 de mai sus au impactul cel mai negativ asupra procesului de invatare.

Niciun comentariu: