marți, 15 ianuarie 2008

Limbile cel mai usor de invatat fiind cunoscator al limbii engleze

Am citit niste articole in care unii sustineau ca pot invata orice limba vor ei, indiferent de fondul cultural, in cateva luni. In timp ce faptul ca poti invata o limba doar in cateva luni pare exagerat, ceea ce mi s-a parut de-a dreptul revoltator este faptul ca ei sustineau ca pot sa invete mai multe limbi in acelasi timp. Asta ar insemna ca in cateva luni poti invata franceza si, in acelasi timp, mai poti invata si chineza. Daca limba pe care vrei sa o inveti nu este inrudita cu limba ta nativa, mai ales daca are propriul alfabet, propriul mod de scriere si propriile reguli de gramatica, iti va fi teribil de greu sa o inveti.

Cu alte cuvinte, am stabilit ca limbile ca japoneza, chineza, rusa si araba sunt foarte greu de invatat pentru ca difera foarte mult de limbile vestice. Dar care limbi sunt mai usor de vorbit mai ales daca esti cunoscator de limba engleza? Hai sa vedem...

Germana

Germana este pe departe limba cel mai usor de invatat daca esti familiar cu limba engleza. Multe cuvinte din germana sunt foarte similare celor din engleza (haus-house, maus-mouse, etc) care fac mult mai usoara intelegerea vocabularului german. Totusi, una dintre cele mai mari probleme in a invata limba germana (de fapt singura problema) este combinatia de cuvinte care se formeaza deobicei in germana vorbita. Sa va dau un exemplu:

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz
Unul dintre cele mai lungi cuvinte in germana, care inseamna „legea transferului supravegheat al carnii de vita etichetate”. Vrei sau nu sa crezi, pentru un german cuvantul respectiv chiar are sens. As putea sa va dau exemple mai urate, dar am sa ma opresc la acesta.

Franceza

Franceza este o limba care e usor de digerat de catre multe popoare ale lumii. Franceza are multe influente din engleza, dar a influentat si ea la randul ei limba engleza. Numeroasele razboiaie care s-au tinut intre aceste doua tari de-a lungul istoriei au dus la acest schimb cultural. Cu toate ca engleza are un fundal anglo-saxon, iar franceza este o limba latina, sunt multe asemanari intre acestea.

Spaniola

Spaniola chiar daca nu are atat de multe elemente in comun cu engleza ca si celelalte limbi mentionate anterior, este usor de invatat pentru ca este o limba internationala care poate fi prinsa de la televizor, din muzica, din ziare. Daca locuiesti in America, ai multi vecini vorbitori de spaniola cu care ai putea sa intrii in conversatie, fapt ce te va ajuta foarte mult in procesul de invatare a acestei limbi.

Niciun comentariu: