marți, 15 ianuarie 2008

Cum sa inveti vocabularul unei limbi straine

Vocabularul unei limbi este fundatia acelei limbi, fiecare cuvant fiind o caramida care te poate ajuta sa construiesti pe verticala spre atingerea scopului tau. Spre deosebire de alte concepte in procesul de invatare al unei limbi straine, cum ar fi structura gramaticala, pronuntia sau ortografia, invatarea vocabularului nu este ceva ce poti sa inveti in cateva zile si sa-l intelegi. Vocabularul tau se imbogateste pe masura ce vorbesti, citesti, scrii si asculti limba respectiva. Hai sa aruncam o privire asupra unor metode populare care te pot ajuta sa iti imbogatesti vocabularul limbii pe care o studiezi.

1. Pastrarea unui carnetel de cuvinte

Aceasta este o metoda testata si incercata care te poate ajuta in invatarea vocabularului unei limbi straine. Uite ceea ce trebuie sa faci : de fiecare data cand inveti un cuvant nou, scrie-l intr-un carnetel sau intr-un caiet. Nu scrie si explcatia cuvantului, nu-i da o definitie si nu-l asocia cu nimic, doar noteaza-l. Din cand in cand (la 2-3 luni) treci prin carnetel si citeste fiecare cuvant si vezi daca iti amintesti ceea ce inseamna. Se poate intampla sa uiti cateva cuvinte, mai ales daca nu le-ai folosit de mult de cand le-ai invatat, si atunci trebuie sa iei dictionarul si sa cauti din nou ceea ce inseamna. Nu este o metoda de a invata noi cuvinte insa una ce te ajuta sa memorezi mai bine cuvinte noi.

2. Invatand cuvinte in context

Aceasta metoda este foarte folositoare si consta intr-o citire constanta in limba pe care o studiezi. Uite cum functioneaza : atunci cand ai deja un cuvant de baza, citind o fraza cum ar fi pentru ca mirosul lor este divin> iti va permite sa deduci logic cuvantul lipsa din context. Aceasta te va ajuta sa creezi asociatii intre cuvinte si sa intelegi noi notiuni mai repede daca sunt asezate langa cele pe care le stii deja.

3. Citeste !Asculta !Scrie !

Cititul si ascultatul limbii pe care vrei sa o inveti vor fi principalele moduri de a-ti imbogati vocabularul. Acestea pot sa iti creeze o baza solida de cuvinte pe care sa le folosesti, dar este important sa folosesti acea baza de cuvinte din cand in cand ! Daca nu scrii si nu folosesti ceea ce ai invatat poti sa uiti foarte usor. Vorbitul te poate ajuta deasemenea, insa scrisul este o metoda mai buna din punct de vedere al vocabularului (un cuvant notat este mai bine stocat in memorie decat un cuvant pronuntat).

Sper ca aceste tehnici sa iti fie de ajutor pe parcursul procesului tau de invatare. Daca ai nevoie de mai multe tehnici similare, jocuri de cuvinte si metode folositoare de a-ti imbogati vocabularul, viziteaza www.internetpolyglot.com aici vei gasi o gama larga de exercitii care au ajutat mii de oameni sa invete o limba straina.

Niciun comentariu: