marți, 15 ianuarie 2008

Cele 100 de cuvinte de baza

Am citit cartea lui Tony Buzan, „Folosindu-ti memoria”, cu ceva timp in urma, in care am gasit ceva ce mi s-a parut ciudat. Acesta sustinea ca oamenii folosesc pana intr-o suta de cuvinte de baza intr-o conversatie obisnuita. Numarul parea extrem de redus, insa, pe masura ce scriitorul si-a explicat motivele pentru care a ajuns la aceasta concluzie, a inceput sa capete sens. Adevarul este ca am putea duce o conversatie folosind doar aceste 100 de cuvinte, insa nu cred ca ar fi una prea reusita. Aceste 100 de cuvinte de baza nu includ cuvintele tehnice, adjectivele, argourile, bineinteles.

Cand incepi sa inveti o noua limba, aceste 100 de cuvinte ar trebui sa fie punctul tau de baza. Apoi poti sa iti construiesti vocabularul, sa inveti gramatica si sa lucrezi asupra pronuntiei, eliminand pe parcurs toate greselile care iti pot afecta procesul de invatare. Dar care este metoda cea mai eficienta de memorare a acestor cuvinte? Metoda cartii de telefon chiar functioneaza? Sau este mai bine sa incerci sa le inveti dintr-un context? Eu sunt de parere ca ambele metode functioneaza si ca ambele au avantaje si dezavantaje:

Metoda cartii de telefon Pro si Contra

Prin aceasta metoda trebuie sa inveti cuvinte dintr-o lista verticala, ca si cum ai invata numere dintr-o carte de telefon. Fiecare cuvant ar trebui sa aiba traducerea corespunzatoare pe aceiasi linie, si ar trebui sa citesti lista concentrandu-te asupra fiecarui cuvant si a traducerii acestuia in acelasi timp, cam pentru 10 secunde, incercand sa le memorezi.

Deobicei, specialistii lingvisti sunt impotriva acestei metode atunci cand trebuie sa inveti vocabularul unei limbi, pentru ca e vorba de o lista mare de cuvinte, si pana sa ajungi sa treci prin toata lista, ai uitat deja primele cuvinte. Cu toate acestea, fiind vorba de o lista de doar 100 de cuvinte, metoda ar putea sa functioneza.

Metoda invatarii din context Pro si Contra

Invatarea cuvintelor prin deducerea acestora dintr-un context este o metoda foarte buna pentru imbogatirea vocabularului, insa daca vorbim de doar 100 de cuvinte, ar putea sa fie mai greu sa creezi contextul de care ai nevoie. Ceea ce ai putea sa faci ar fi sa iei propozitii ce contin majoritatea cuvintelor din lista de 100 si apoi sa incerci sa intelegi din context celelalte cuvinte.

Ambele metode functioneaza destul de bine, iar unii oameni prefera sa le combine pentru rezultate mai bune. Eu personal cred ca ambele au defecte si ca au tendinta sa incerce sa te invete vocabularul prin diferite mijloace, insa daca tu crezi ca metodele traditionale de invatat ti s-ar potrivi, atunci metodele de mai sus ar trebui sa-ti capteze atentia, cel putin pentru primele 100 de cuvinte.

Un comentariu:

Well spunea...

Care e lista celor 100 de cuvinte?