marți, 15 ianuarie 2008

5 Metode de a-ti imbunatati vocabularul

Fara sa cunosti vocabularul de baza al unei limbi straine iti va fi mult mai greu sa inveti celelalte componente ale unei limbi: gramatica, sintaxa, ortografie si chiar pronuntie. Avand in vedere faptul ca multe exercitii si cursuri se concentreaza asupra invatarii vocabularului (cateva dintre acestea le poti gasi pe www.internetpolyglot.com ), m-am gandit sa fac o lista cu 5 dintre cele mai importante metode cu ajutorul carora poti sa-ti imbunatatesti vocabularul.

Repetarea

Uneori memoria nu ne prea ajuta si ajungem sa uitam foarte usor unele cuvinte pe care tocmai le-am invatat. Metoda cea mai eficienta in a retine cuvinte pe o perioada mai lunga de timp este repetarea constanta a acestora. Repetarea poate fi de mare folos atunci cand vrei sa inveti cuvinte mai greu de retinut pe care nu ai reusit sa le inveti dintr-un context, sau prin metoda cartii de telefon (citirea cuvintelor pe care vrei sa le inveti dintr-o lista in care ti le-ai notat).

Asimilarea unui cuvant dintr-un context

De fiecare data cand citesti un text in limba pe care vrei sa o studiezi si nu intelegi un cuvant, incearca sa-i aflii sensul din contextul in care este folosit. Aceeasi metoda poate fi folosita atunci cand te uiti la o emisiune la televizor in limba respectiva.

Relevanta personala

Se pare ca memoria noastra are un proces de analiza intern care blocheaza unele informatii care nu par a fi suficient de relevante. De exemplu, daca nu esti in mod special interesat de ursii koala, dupa ce vei viziona un documentar despre ei pe Disovery vei realiza ca nu ai ramas cu prea multa informatie pentru ca subiectul nu a fost suficient de relevant pentru tine. Totusi, daca vei viziona „Aventurile la pescuit ale lui Rex Hunt” (pescuitul fiind un mare hobby de-al tau), o mare cantitate de informatii vor ramane in memoria ta pentru ca, dupa cum ai ghicit, esti interesat de acest subiect. Daca poti sa faci cuvintele sa aiba o relevanta personala, atunci iti va fi mult mai usor sa le inveti.

Memoria vizuala

Memoram o informatie mult mai repede daca aceasta ne este transmisa printr-un semnal vizual decat daca aceasta este scrisa sau auzita. Unii vor spune ca de fapt scrisul in sine se foloseste de memoria vizuala de vreme ce caracterele pe care le folosesti la scris sunt simboluri grafice. Adevarat, insa este mai bine daca asociezi cuvintele cu obiecte care pot fi urmarite mult mai usor.

Jocuri de cuvinte

Stiai ca un copil invata un cuvant de 30 de ori mai repede decat un adult? Copiii sunt „fortati” de mici sa invete cuvinte noi pentru a putea comunica. Evident, la adult acest proces de invatare a cuvintelor noi nu mai reprezinta o necesitate ceea ce va duce la o degradare a procesului de asimilare a cuvintelor. Pentru a grabi putin procesul de invatare, ai putea sa incerci sa devii din nou copil si sa joci niste jocuri de cuvinte. Acestea includ puzzle-uri, jocuri de traduceri, scrabble si multe altele. Poti gasi multe dintre aceste jocuri distractive pe site-ul www.internetpolyglot.com.

Un comentariu:

Vali spunea...

Draga Tudi,

Vreau sa iti vorbesc despre un soft educational care ii poate sprijini pe toti cei ce lucreaza la a-si imbunatati vocabularul. Se numeste phase-6 si este deja folosit cu mare success in Europa (poti afla toate detaliile pe www.phase-6.co.ro).

Programul are la baza repetitia astfel incat memorarea pe termen lung sa fie asigurata – conform Curbei Invatarii a lui Ebbinghaus!

phase-6 poate fi folosit la orice varsta si pentru orice tip de subiect (nu doar vocabular).

Metoda de invatare simpla, eficienta, castigi timp folosindu-l periodic si nu trebuie sa ma preocup ce si cand trebuie sa repet – updatarile se fac automat!

Incearca varianta demonstrativa: http://www.phase-6.co.ro/opencms/Trial/download.html

Numai bine,
Iris