luni, 15 octombrie 2007

Cum sa Iti Imbunatatesti Vocabularul

Ca sa va faceti o idee despre ce inseamna sa inveti o limba straina, inchipuiti-va ca e ca si cum ai construi o casa de la zero. De-abia astepti sa o decorezi, sa cumperi mobila si sa ii faci design-ul interior, dar mai intai trebuie sa treci prin procesul de a o ridica, la propriu. Vocabularul unei limbi reprezinta doua concepte: el e si fundatia pe care vei ridica aceasta casa, dar cuvintele pe care le vei invata pe parcurs sunt si caramizile care te vor ajuta sa o termini. Sigur, nu e necesar sa ai o multime de caramizi, dar cu cat ai mai multe, cu atat vei ridica o casa mai mare si mai frumoasa.

Dar, revenind la ce domeniul lingvistic, studiile ne-au aratat ca un om are nevoie de doar 100 de cuvinte de baza pentru a purta o conversatie simpla intr-o limba straina. Deci cu doar 100 de cuvinte, ai putea avea acea fundatie de care vorbeam inainte. Sigur, continuand cu metafora, sa stii doar 100 cuvinte dintr-o limba e ca si cum ai avea o garsoniera cu baia pe hol! Pana la vila cu piscina pe care ti-o doresti e mult de munca.

Banuiesc ca aveti deja un vocabular de baza in limba pe care incercati sa o imbunatatiti, altfel nu am vorbi despre cum sa iti imbogatesti vocabularul. Daca ai invatat limba respectiva dintr-o carte de curs, sau cu ajutorul unor lectii online, probabil ai o arie de cuvinte limitata, deoarece aceste cursuri tind sa se concentreze pe putin din tot, inclusiv gramatica, ortografie, pronuntie si asa mai departe.

Citind si ascultand, poti sa iti cresti spectaculos vocabularul intr-o limba straina. De cate ori ai ocazia sa citesti un text in acea limba (si sa il si intelegi, evident!) sau sa asculti o conversatie, concentreaza-te pe cuvintele noi. Daca nu intelegi unele dintre ele, poti incerca sa le “ghicesti” din context, insa de multe ori si acest lucru poate fi dificil. Asa ca, noteaza fiecare cuvant pe care nu il poti intelege sau deduce si la final, cauta-le in dictionar. Fii atent la cuvinte care au mai multe sensuri si alege sensul folosit in text. Daca sursa noilor cuvinte e un text pe care il citesti, pe langa traducerea din dictionar, uita-te si la cum se pronunta el (orice dictionar modern ar trebui sa aiba si o pronuntie alaturi de traducerea cuvantului).

Un alt mod bun de a-ti imbunatati vocabularul este sa incerci activitati interactive in limba straina pe care o inveti. De exemplu, jocurile educationale sunt foarte folositoare pentru a-ti extinde aria de cuvinte. Insa poti juca si unele jocuri video in limba respectiva, invatant in mod natural anumite cuvinte si exersandu-le pe cele pe care le stii deja.

In sfarsit, mai poti sa iti imbunatatesti vocabularul folosind o metoda pe care cursurile de limbi straine o numesc “Un cuvant pe zi”. Fa-ti un obicei din a invata un nou cuvant in fiecare zi din dictionar si memoreaza-l. Totusi, nu alege termeni de specialitate pe care nu ii vei folosi niciodata, incearca sa gasesti substantive sau adjective care crezi ca iti vor fi de folos si in scurt timp, vocabularul tau se va imbunatati serios.


Niciun comentariu: