luni, 15 octombrie 2007

Cum sa Iti Imbunatatesti Vocabularul Cand Inveti o Limba Straina

Imbunatatirea vocabularlui e fara doar si poate unul dintre elementele de baza in orice proces de invatare a unei limbi straina, indiferent ca incerci sa inveti franceza, engleza, spaniola, chineza, japoneza sau orice alta limba, chiar daca e una “complicata”, cu reguli total diferite fata de romana. De fapt, obtinerea unui vocabular de baza ar trebui sa fie primul lucru pe care il faci, insa construirea unui vocabular solid dureaza luni de zile, daca nu chiar ani. Totusi, sunt cateva metode care te pot ajuta sa iti imbunatatesti vocabularul mai usor:

Texte Traduse

Folosind texte traduse iti poti imbunatati vocabularul extrem de rapid la inceput, cand orice cuvant e pasibil de a fi unul nou. Nestiind multe cuvinte la inceput, textele traduse te vor ajuta foarte mult, pentru ca nu vei reusi sa scoti cuvintele din context, cum vei putea mai tarziu cand ai deja o baza cat de cat stabila. Evident, e foarte important ca aceste texte sa fie simple si curate si sa nu foloseasca unele cuvinte de specialitate, sau cuvinte care sa aiba sensuri multiple, care pot foarte usor sa iti produca unele confuzii.

Mnemonice

Chiar daca nu e neaparat o metoda “noua” de a invata, mnemonicele s-au dovedit a fi foarte eficiente pentru memorarea noilor cuvinte, deci pentru imbogatirea vocabularului. “Trucul” din spatele mnemonicelor este ca iti creaza o legatura intre cuvantul din limba romana si cuvantul tradus in limba straina, printr-o imagine. De multe ori, imaginile nu vor fi neaparat comune sau nu vor crea ceva care sa fie de ordinul zile, ceea ce este bine, pentru ca retii mult mai usor o imagine mai interesanta, decat una pe care o vezi in fiecare zi.

Metoda Dictionarului

Metoda dictionarului e un efort continuu, deci nu va fi foarte rapida in comparatie cu altele. Vei incerca sa inveti cate un cuvant nou din limba pe care o studiezi, in fiecare zi. Deschide dictionarul la o pagina la intamplare in fiecare zi, gaseste un cuvant pe care nu il stiai si memoreaza-l. Sigur, nu pare foarte mult, insa gandeste-te ca vei invata de fapt mult mai multe cuvinte, intelegand contextul in care cuvantul respectiv e folosit, cat si sensurile sale multiple (daca are). E important totusi sa iti alegi cuvinte cat de cat uzuale pe care sa le memorezi, nu termeni de specializare pe care poate nu ii vei folosi niciodata.

In concluzie, un lucru pe care trebuie sa il tii minte tot timpul e ca vocabularul unei limbi straine e baza, fundatia pe care vei lucra de acum incolo, iar daca aceasta fundatie nu este destul de puternica, celelalte parti ale intregii structuri nu vor fi stabile la randul lor. In afara de metodele de mai sus, vei putea gasi mai multe tehnici de invatare a unei limbi straine si de imbogatire a vocabularului pe Internet.


Niciun comentariu: