Gandeste-te la gramatica unei limbi straine ca la lipiciul care tine impreuna piesele unui puzzle, formand o imagine de ansamblu. Chiar daca ai un vocabular vast, chiar daca poti sa pronunti si sa scrii cuvintele respective la perfectie sau daca poti sa intelegi aproape tot ce citesti/auzi in limba respectiva, fara o gramatica solida, vei avea de furca in orice conversatie spontana. Nu doar ca nu vei reusi sa te faci inteles, dar risti si sa te faci de ras, rasturnand fiecare regula gramaticala care iti iese in cale.
Orice limba straina ai studia, fie ca e printr-un curs de limba online sau dintr-o carte prafuita, un capitol important prin care trebie sa treci va fi gramatica limbii respective. Cateva dintre elementele de baza pe care te vei concentra includ: ordinea cuvintelor, forma cuvintelor si genurile. Haideti sa ne uitam putin la fiecare din aceste 3 elemente si sa vedem ce merita retinut din fiecare.
Ordinea Cuvintelor
Ati ghicit, conceptul se refera la ... ordinea cuvintelor. E probabil cel mai important aspect al gramaticii unei limbi, deoarece chiar daca reusesti sa gasesti forma corecta a unui cuvant sau genul, nu il vei putea folosi in context fara sa stii ordinea sa. In schimb, daca stii ordinea corecta a cuvintelor, te poti face inteles, chiar daca celelalte capitole inca sufera. Cheia aici este sa invatam ordinea SAO a cuvintelor. SAO se refera la Subiect, Actiune si Obiect intr-o propozitie. De exemplu, in limba romana cuvintele se ghideaza dupa regula SAO, la fel ca Engleza. In Japoneza insa, ordinea cuvintelor e SOA (Subiect – Obiect – Actiune). Iar in limbile nordice, suedeza, daneza sau norvegiana spre exemplu, se foloseste ordinea ASO.
Forma Cuvintelor
Verbele, adjectivele, substantivele si celelalte cuvinte pot fi modificate organic intr-o limba, direct legat de contextul in care sunt folosite. Ordinea cuvintelor, numarul de subiecti, cazul si timpul sunt de asemenea factori care influenteaza forma unor cuvinte. Asta nu este insa o regula standard pentru toate limbile, dar se poate aplica la majoritatea, deci e tratata ca un concept important in invatarea gramaticii unei limbi straine.
Genul
Clasificarea genurilor variaza dintr-o limba in alta, unele limbi folosind 2 genuri sa diferentieze substantivele (masculin, feminin) iar altele folosesc al treilea tip: neutrul. Exemple de limbe care folosesc 2 genuri: Franceza, Italiana sau Spaniola. Limbiile care folosesc 3 genuri includ: Germana, Romana, Engleza samd. Din pacate, fiecare limba are propriile-i reguli cu care poti determina genul unui substantiv. De exemplu, in Italiana daca substantivul se termina in “o” atunci e masculin iar daca se termina in “a” atunci e feminin. Daca se termina in “e” poate fi ori masculin ori feminin (nu e un al treilea gen, doar ca poate fi folosit si ca masculin si ca feminin). In Engleza, genul e determinat de pronume: he, she sau it.
Cam atat pe azi cu gramatica. Daca aveti nevoie de ajutor aditional, puteti cauta pe Internet cateva cursuri gratuite de limbi straine online, care acopera gramatica limbii respective, sau pur si simplu sa faceti niste exercitii pe net.
luni, 26 noiembrie 2007
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu