luni, 26 noiembrie 2007

Tehnici de Accelerare a Invatarii Limbii Japoneze

Japoneza e orice altceva, in afara de o limba usoara de invatat, chiar si pentru nativi. Totusi, este una dintre cele mai raspandite limbi straine din America si Europa, pentru 2 motive: importanta economica a Japoniei si numeroasele contracte de business facute intre Japonia si Vest si fascinatia culturala a Vesticilor fata de Japonezi. Insa oricare ar fi motivul pentru care vrei sa inveti Japoneza, poti sa fi sigur ca nu iti va fi usor, decat daca stii cum functioneaza aceasta.

Japoneza e vorbita de peste 130 de milioane de oameni in intreaga lume, evident majoritatea acestora fiind locuitorii nativi. Limba Japoneza are o gramatica foarte complexa pentru noi, strainii, deoarece foloseste un sistem de emitator-receptor foarte complicat cu un vocabular specific care nu seamana cu nimic din ce au limbile latine sau anglo saxone. De asemenea, un alt motiv pentru care Japoneza e atat de inacesibila e alfabetul: Japoneza e formata din 3 alfabete de fapt, folosind caractere Chinezesti (cunoscute si pe numele de Kanji) si doua scripturi silabice numite Katakana si Hiragana. Japoneza moderna foloseste alfabetul latin pentru tot mai multe scopuri, insa asta nu ne ajuta foarte mult.

Multe cursuri si carti care se ocupa cu invatatul limbii Japoneze incep incet si te trec prin toti pasii procesului de invatare. Chiar daca acesta e modul corect de a lucra cand inveti o limba noua, mai ales una asa de dificila precum japoneza, exista numeroase tehnici de invatare accelerata care sar unii pasi, ce vor fi oricum invatati natural ulterior. Tineti minte, desi aceste metode accelerate sunt fara doar si poate mai rapide decat metoda “stepwise”, aceasta din urma va avea rezultate mai bune in cursa lunga. Dar sa vedem despre ce tehnici accelerate este vorba:

O tehnica aparte e sa intri direct in cateva texte usoare, de indata ce ai invatat alfabetul Japonez. Apoi, gaseste o traducere cu textul respectiv in romana. Desigur, vei sari peste multi pasi, precum cunoasterea regulilor gramaticale, fundatiile ortografiei si asa mai departe. Totusi, aceasta metoda accelerata de invatare a limbii Japoneze are avantajul ca te ajuta sa iti imbunatatesti foarte repede vocabularul. Dupa ce faci mai multe astfel de traduceri, vei asimila si din regulile de gramatica si ortografie pe care le-ai sarit.

Urmatorul pas in invatarea accelerata a limbii Japoneze este sa asculti o caseta audio, urmata de traducerea textuala a acesteia. Dupa ce ti-ai format deprinderile de citire si intelegere a limbii Japoneze, tehnica audio e pasul logic inainte. Acesta iti va corecta o posibila problema cu pronuntia si va avea, din nou, efect benefic asupra vocabularului tau. Pentru mai multe informatii, puteti cauta pe internet cursuri de limba Japoneza online.

Invatarea Unei Limbi Straine – Cheia Educatiei Superioare

Invatarea unei limbi straine poate fi infricosator sau distractiv, dar din pacate poate fi de multe ori si foarte plictisitor. Cand iei lectii grauite, parca acea plictiseala mai trece putin, deoarece ai ocazia sa te joci jocuri, sa folosesti flash carduri si puzzleuri care te ajuta sa memorezi cuvintele si sa iti imbogatesti vocabularul. Nu e chiar asa greu de demonstrat ca daca inveti ceva distrandu-te, vei avea si rezultate mai bune, fie ca e vorba de gramatica, ortografie, vocabular samd.

Invatand distrandu-te, vei avea mai multe sanse sa reusesti in cariera si in educatia superioara. Vei fi mai calificat pentru anumite slujbe in care folosesti limba straina invatata, pentru ca ai invatat-o organic, nu fortat. Daca mai iei si cateva lectii gratuite online, de pe unul din multele programe de calitate pe care le poti gasi pe Internet, iti vei mari considerabil sansele. E cu atat mai bine sa inveti de pe Internet decat dintr-un curs local, pentru ca iti vei putea face singur programul si vei putea invata exact ce vrei, nu va trebui sa treci prin niste pasi care la un moment dat s-ar putea sa se dovedeasca inutili.

O limba straina e necesara pentru admiterea la multe facultati de prestigiu, sau pentru lucrarile de licenta, deci nu e doar indicat sa inveti una, e necesar! De dragul educatiei, invatarea unei limbi straine devine o parte din viata noastra si dobandim noi cunostinte in domeniu si noi metode de a asimila informatia. Beneficiul e ca dupa ce reusim sa invatam si sa stapanim o limba, ne va fi mult mai usor sa o invatam pe urmatoarea, deoarece vom stii deja care tehnici de invatare au mers si care nu au dat foarte multe rezultate.

Elemente de Baza Pentru Invatarea Gramaticii Unei Limbi Straine

Gandeste-te la gramatica unei limbi straine ca la lipiciul care tine impreuna piesele unui puzzle, formand o imagine de ansamblu. Chiar daca ai un vocabular vast, chiar daca poti sa pronunti si sa scrii cuvintele respective la perfectie sau daca poti sa intelegi aproape tot ce citesti/auzi in limba respectiva, fara o gramatica solida, vei avea de furca in orice conversatie spontana. Nu doar ca nu vei reusi sa te faci inteles, dar risti si sa te faci de ras, rasturnand fiecare regula gramaticala care iti iese in cale.

Orice limba straina ai studia, fie ca e printr-un curs de limba online sau dintr-o carte prafuita, un capitol important prin care trebie sa treci va fi gramatica limbii respective. Cateva dintre elementele de baza pe care te vei concentra includ: ordinea cuvintelor, forma cuvintelor si genurile. Haideti sa ne uitam putin la fiecare din aceste 3 elemente si sa vedem ce merita retinut din fiecare.

Ordinea Cuvintelor

Ati ghicit, conceptul se refera la ... ordinea cuvintelor. E probabil cel mai important aspect al gramaticii unei limbi, deoarece chiar daca reusesti sa gasesti forma corecta a unui cuvant sau genul, nu il vei putea folosi in context fara sa stii ordinea sa. In schimb, daca stii ordinea corecta a cuvintelor, te poti face inteles, chiar daca celelalte capitole inca sufera. Cheia aici este sa invatam ordinea SAO a cuvintelor. SAO se refera la Subiect, Actiune si Obiect intr-o propozitie. De exemplu, in limba romana cuvintele se ghideaza dupa regula SAO, la fel ca Engleza. In Japoneza insa, ordinea cuvintelor e SOA (Subiect – Obiect – Actiune). Iar in limbile nordice, suedeza, daneza sau norvegiana spre exemplu, se foloseste ordinea ASO.

Forma Cuvintelor

Verbele, adjectivele, substantivele si celelalte cuvinte pot fi modificate organic intr-o limba, direct legat de contextul in care sunt folosite. Ordinea cuvintelor, numarul de subiecti, cazul si timpul sunt de asemenea factori care influenteaza forma unor cuvinte. Asta nu este insa o regula standard pentru toate limbile, dar se poate aplica la majoritatea, deci e tratata ca un concept important in invatarea gramaticii unei limbi straine.

Genul

Clasificarea genurilor variaza dintr-o limba in alta, unele limbi folosind 2 genuri sa diferentieze substantivele (masculin, feminin) iar altele folosesc al treilea tip: neutrul. Exemple de limbe care folosesc 2 genuri: Franceza, Italiana sau Spaniola. Limbiile care folosesc 3 genuri includ: Germana, Romana, Engleza samd. Din pacate, fiecare limba are propriile-i reguli cu care poti determina genul unui substantiv. De exemplu, in Italiana daca substantivul se termina in “o” atunci e masculin iar daca se termina in “a” atunci e feminin. Daca se termina in “e” poate fi ori masculin ori feminin (nu e un al treilea gen, doar ca poate fi folosit si ca masculin si ca feminin). In Engleza, genul e determinat de pronume: he, she sau it.

Cam atat pe azi cu gramatica. Daca aveti nevoie de ajutor aditional, puteti cauta pe Internet cateva cursuri gratuite de limbi straine online, care acopera gramatica limbii respective, sau pur si simplu sa faceti niste exercitii pe net.

E Oare Chiar Asa Greu Sa Inveti Japoneza?

Stiu ca va asteptati probabil la altceva, dar raspunsul meu la aceasta intrebare e “Da!”. Japoneza e intr-adevar una dintre cele mai grele limbi de invatat pentru noi. Chiar daca ati auzit altfel, chiar daca ati citit sau ati vazut in vitrina carti cu titluri cel putin amuzante gen “Invata Japoneza in 10 Zile”, Japoneza ramane una din limbile cele mai dificile pentru lumea Vestica.
Alfabetul japonez, care e o combinatie de 4 alfabete si scripturi de fapt, gramatica japoneza, pronuntia inalta a cuvintelor si relatia emitator-receptor ciudata (pentru noi) care e specifica limbii japoneze fac din aceasta o limba mult mai greu de invatat, decat de exemplu Germana, Franceza, Spaniola, Engleza samd.

Totusi, daca te-ai pus pe invatat japoneza, inseamna ca esti ori foarte ambitios, ori esti fortat sa o inveti pentru ca te muti in japonia, o vizitezi pe termen lung, sau afacerea ta trebuie sa lucreze cu firme Japoneze. Deci nu poti lasa un amanunt ca si acesta, cum ca limba e grea de invatat, sa te opreasca. Daca ajungi sa inveti limba la perfectie, vei fi unul dintre putinii straini care au reusit acest lucru si vei intra intr-un grup select. De ce zic select: studiile arata ca doar aproximativ 2.5 milioane de oameni invata Japoneza in institutii din afara Japoniei (1,5 milioane in Corea de Sud si China, 300,000 in Australia, 150,000 in America si 200,000 in Europa). Desi vorbim de milioane de oameni, numarul e totusi infinit mai mic, in comparatie cu cei care invata Engleza, Franceza, Spaniola, Germana samd.

Depinzand de calitatile tale in a invata o limba straina, de calitatea profesorilor tai,k de cursuri, de cartile folosite, te durata de timp pe care o dedici invatatului Japonezei, iti poate lua intre 2 si 4 ani sa ajungi sa o stii la perfectie. Desigur, daca ajungi sa vizitezi japonia si sa petreci o perioada in randul lor, vei accelera acest proces foarte mult. De asemenea, daca inveti Japoneza cu scopuri de business, va trebui sa inveti si termenii specifici pe care cursurile online de Japoneza generala de multe ori nu ii acopera.

Iar cand te simti pregatit(a) poti incerca sa dai JLPT (Japanese Language Proficiency Test) sau JETRO (Japanese External Trade Organization) care sunt doua diplome oferite de guvernul Japonez. Aceste teste sunt platite si sunt destul de grele, chiar si pentru studentii care au ajuns la un prag mediu de cunoastere a limbii. Deci nu merita sa dai banii pe ele si sa le inerci, decat daca esti 100% sigur ca le poti lua.

Calatorii Electronice care Iti Perfectioneaza Limba Straina

A mai fost spus acest fapt in numeroase ocazii, si in majoritatea cartilor de specialitate: cel mai bun mod de a invata o limba straina e sa traiesti intr-un mediu in care limba aceea e folosita current. Cea mai evidenta decizie ar fi sa sa vizitati sau chiar sa va mutati intr-o tara care vorbeste limba pe care o invatati, insa aceasta nu e intotdeauna o optiune viabila, din motive la fel de evidente: costuri, timp, etc. Totusi, exista o alternativa prin care poti fi in continuu inconjurat de noua limba, fara sa dai prea multi bani si fara sa pierzi atata timp cu drumul: calatoriile electronice.

Calatoriile electronice te vor purta pe Internet intr-o locatie de invatare care este complet acoperita in limba straina pe care o inveti. Folosind motorul de cautare preferat, poti sa scrii intr-o fraza comuna in limba respectiva si sa dai click printre majoritatea site-urile din rezultat, cautand o informatie care merita citita, vazuta sau auzita. Daca e posibil, incercati sa va uitati la un site care e complet construit si scris in limba pe care o invatati si care sa aiba cat mai putina Engleza (evident, nu si in cazul in care limba pe care o invatati e chiar engleza). Trebuie sa te simti “ca in strainatate” pe acest site, deci trebuie sa fie cat mai “strain” posibil.

Forumurile sunt de asemenea un loc bun de aranjare a acestor calatorii electronice. Nu chiar conteaza subiectul pe care e facut forumul, atata timp cat toata lumea care participa la discutie vorbeste in limba pe care tu incerci sa o inveti. De asemenea, e important sa incerci sa participi la discutii, nu doar sa asculti ce au de zis altii. O chestie la care trebuie sa fiti atenti totusi e ca pe forumuri multi utilizatori folosesc argou sau expresii incorcet gramaticale, deci exista sansa si sa invatati gresit unele amanunte.

A treia optiune e sa ai un chat live cu o persoana reala care vorbeste limba straina pe care o inveti. Printre aceste programe care ofera optiuni de live chat, IRC sau DC sunt cele mai populare pentru ca poti vorbi cu multi useri de-odata (fata de yahoo Messenger sau MSN, pe care poti vorbi de obicei doar cu cate o persoana). Aceeasi problema care apare in cazul forumurilor e valabila si pentru programele de live chat in masa: argoul, incorectitudinea expresiilor si a cuvintelor, etc. Ca sa nu mai vorbim ca uneori chat-ul poate fi extrem de incarcat de injurii, fara nici un motiv aparent, deci s-ar putea sa construiti partea negativa a vocabularului :).