Majoritatea cursurilor online se bazeaza pe impartirea procesului de invatare a unei limbi straine in trei categorii: baza, intermediar si avansat. Dar cum poti sa iti dai seama in care din aceste categorii te aflii la un moment dat? Fiecare are cateva “indicii”, indicii pe care vom incerca sa le clarificam in acest articol.
Nivelul Basic
Acest nivel in procesul de invatare a unei limbi straine consta in invatarea unui grup de cuvinte de baza (in jur de 1000). Din punct de vedere statistic, majoritatea limbilor folosesc aproximativ 1000 de cuvinte folosite in convesatii uzuale. Da, stiu ca suna cam putin…chiar ne putem descurca intre noi cu doar 1000 de cuvinte? Daca nu ma credeti, incercati sa compilati o lista cu toate cuvintele de baza ale limbii romane…veti vedea ca 1000 devine un numar chiar generos. Aceste 1000 de cuvinte acopera nume de fructe, legume, animale, unelte folosite zilnic, mobila si asa mai departe. Nu vorbim aici de cuvinte specializate, desigur.
Din fericire, sunt deja multe carti care au indexat aceste 1000-1500 de cuvinte de baza din multe limbi si exista posibilitatea ca si limba pe care o invatati sa aiba un glosar al acestori termeni. Cautati pe site-uri specializate in limbi straine de pe Internet, sau cumparati o astfel de carte din librarie si incepeti memorati cuvintele de baza.
Multi va vor recomanda metoda cartii de telefon pentru memorarea acestor cuvinte. Aceasta consta in luarea fiecarui cuvant din lista, repetarea lui in gand si trecerea la urmatorul. Desigur, acest tip de memorare a informatiei este foarte mecanic si nu este deloc eficient. Cand veti fi acoperit deja un sfert din lista, primele cuvinte vor fi uitate. O metoda alternativa e sa luati cuvintele in mici “doze” de cate 10-20 si sa le puneti in context. Invatati cuvantul, ziceti-l cu voce tare de cateva ori, uitati-va la ce inseamna si incercati sa gasiti un context pentru el. Cand ajungeti la 20 de cuvinte (sau la cat v-ati stabilit “doza”), repetati ce ati invatat si doar dupa ce sunteti siguri ca ati acoperit totul, treceti mai departe la urmatoarea tura de cuvinte. Desigur, aceasta metoda nu este extrem de rapida, dar este mult mai eficienta si avand in vedere ca in aceasta faza a procesului de invatare lucrati cu cuvintele pe care le veti folosi cel mai des in viitor, e bine sa fiti meticulosi.
Nivelul Intermediar
Dupa ce ati terminat cu memorarea cuvintelor de baza, urmatorul pas este sa intelegeti ce zic altii in limba straina studiata. Cititul si ascultatul sunt prietenii vostrii in acest caz. Evident, nu trebuie inceput cu texte sau casete audio prea grele…nu incepeti direct cu un ziar sau cu o revista in Franceza, pentru ca in afara de cateva cuvinte razlete, nu veti intelege mare lucru. Incercati ceva mai usor pentru inceput, cateva texte traduse, cateva jocuri de vocabular sau pur si simplu articole non-tehnice gasite pe Internet. Casetele audio de un nivel mai usor pot de asemenea reprezenta o solutie, dar nu sunt singurele surse de invatare audio. Filmele in limba pe care o invatati sunt de asemenea o metoda eficienta. Ele va vor ajuta sa va imbunatatiti vocabularul, sa va familiarizati cu modul colocvial in care e vorbita limba si vor da un aer natural procesului de invatare a limbii straine, pentru ca pana acum ati folosit doar metode destul de robotice.
Nivelul Avansat
Daca ati ajuns in acest stadiu, sunteti mai mult ca sigur pe drumul cel bun pentru a vorbi fluent limba pe care o invatati. Daca intelegeti mare parte din ce se scrie intr-un ziar sau intr-o revista si daca reusiti sa descifrati ceea ce se vorbeste in limba straina respectiva, puteti trece la tehnici avansate care va vor imbunatati pronuntia, scrisul si intelegerea acesteia. Mai tineti minte cum ati invatat la inceput cele 1000 de cuvinte de baza? Dupa stadiul intermediar, ar trebui sa aveti un vocabular de cel putin 3000 de cuvinte, ceea ce reprezinta aproape 90% din totalul de cuvinte folosite intr-o limba per total.
Acum trebuie doar sa va perfectionati ceea ce ati invatat si sa cizelati pronuntia si modul de a gandi in noua limba inainte sa va puteti declara ca fiind fluenti in ea. Incercati o conversatie cu o persoana care vorbeste limba fluent sau, si mai bine, vizitati tara de origine a limbii. Aflandu-va in acel mediu, inconjurat de noua limba va va forta sa va folositi informatiile teoretice invatate si sa le puneti in practica.
duminică, 23 septembrie 2007
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu