duminică, 2 decembrie 2007

Invatarea Limbii Germane

Daca stii cat de cat Engleza, vei observa ca iti va fi mult mai usor sa inveti limba Germana, deoarece cele doua sunt limbi inrudite, cu un fundal Anglo-Saxon comun si cu influente din lexicul grec si roman. Unul dintre motivele pentru care putem zice ca limba Engleza e inrudita cu Germana e faptul ca in cele doua exista asa numitele cognate, cuvinte care seamana ca ortografie, pronuntie si sens. De exemplu, haus si house au o pronuntie similara, insemnand casa in ambele limbi. Braun si brown (maro) sau garten si garden (gradina) sunt alte doua exemple de cognate intre cele doua limbi.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il intelegem cand invatam Germana, chiar daca stii sau nu Engleza, e ca ea e o limba “organica”, una a carui vocabular e greu de invatat, pentru ca multe cuvinte folosite in convorbirile de zi cu zi sunt combinatii de alte cuvinte. Trebuie sa gandesti flexibil pentru a invata Germana si sa gandesti in afara tiparelor.

Mai trebuie spus ca nu ar trebuie sa te astepti din start sa obtii calitati de limba activa, precum scrisul sau vorbitul, cand te apuci de invatat. Aceste elemente active dintr-o limba se bazeaza pe cele pasive, care trebuie invatate la inceput. Dintre elementele pasive care constituie o limba, mentionam cititul si ascultatul. Odata ce inveti sa citesti si sa asculti ceva in Germana si sa intelegi despre ce e vorba, se poate trece la lucruri mai complicate. De fapt, acesta e si modelul pe care invatam limba materna: mai intai ascultam si asimilam datele, dupa care incercam sa le reproducem.

Odata ce ai ajuns la un nivel acceptabil de limba germana, cel mai bun mod de a-ti perfectiona calitatile e sa incerci sa intri in contact direct cu un vorbitor nativ de Germana. Daca iti permiti sa mergi o saptamana in Germania, sau in Austria, garantat vei invata foarte multe in aceasta scurta perioada in care esti expus noii limbi total. Stand intre vorbitori nativi, vei fi fortat sa intri in conversatii, sa gandesti in germana si sa asimilezi cuvinte noi, pe care le vei putea la randul lor, formula in conversatii. Evident, vizitarea Germaniei sau Austriei pentru o saptamana nu e totdeauna o optiune posibila, din motive financiare, sau pur si simplu de timp. Eventual, poti sa rogi un prieten care stie limba bine sa te ajute sa inveti. Intreaba-l daca te poate ajuta o jumatate de ora pe zi, in care sa va intalniti sa vorbiti numai si numai germana. Daca te va ajuta, va fi intr-un fel si mai bine decat daca ai vorbi cu un nativ, pentru ca prietenul tau va avea grija sa pronunte cuvintele clar si lent, ca sa te ajute.

Deci, daca incepi de la 0 cu invatatul limbii germane, poti la fel de bine sa o faci din fotoliul tau preferat, pe gratis. Exista multe site-uri pe Internet care ofera cursuri gratuite de Germana, evident unele mai bune decat altele. Majoritatea lectiilor pe aceste site-uri sunt postate chiar de catre oameni de rand, care au invatat si ei germana dupa metodele respective, deci asta s-ar putea sa fie un bonus, pentru ca testezi ceva ce stii deja ca functioneaza.

Niciun comentariu: