luni, 26 noiembrie 2007

E Oare Chiar Asa Greu Sa Inveti Japoneza?

Stiu ca va asteptati probabil la altceva, dar raspunsul meu la aceasta intrebare e “Da!”. Japoneza e intr-adevar una dintre cele mai grele limbi de invatat pentru noi. Chiar daca ati auzit altfel, chiar daca ati citit sau ati vazut in vitrina carti cu titluri cel putin amuzante gen “Invata Japoneza in 10 Zile”, Japoneza ramane una din limbile cele mai dificile pentru lumea Vestica.
Alfabetul japonez, care e o combinatie de 4 alfabete si scripturi de fapt, gramatica japoneza, pronuntia inalta a cuvintelor si relatia emitator-receptor ciudata (pentru noi) care e specifica limbii japoneze fac din aceasta o limba mult mai greu de invatat, decat de exemplu Germana, Franceza, Spaniola, Engleza samd.

Totusi, daca te-ai pus pe invatat japoneza, inseamna ca esti ori foarte ambitios, ori esti fortat sa o inveti pentru ca te muti in japonia, o vizitezi pe termen lung, sau afacerea ta trebuie sa lucreze cu firme Japoneze. Deci nu poti lasa un amanunt ca si acesta, cum ca limba e grea de invatat, sa te opreasca. Daca ajungi sa inveti limba la perfectie, vei fi unul dintre putinii straini care au reusit acest lucru si vei intra intr-un grup select. De ce zic select: studiile arata ca doar aproximativ 2.5 milioane de oameni invata Japoneza in institutii din afara Japoniei (1,5 milioane in Corea de Sud si China, 300,000 in Australia, 150,000 in America si 200,000 in Europa). Desi vorbim de milioane de oameni, numarul e totusi infinit mai mic, in comparatie cu cei care invata Engleza, Franceza, Spaniola, Germana samd.

Depinzand de calitatile tale in a invata o limba straina, de calitatea profesorilor tai,k de cursuri, de cartile folosite, te durata de timp pe care o dedici invatatului Japonezei, iti poate lua intre 2 si 4 ani sa ajungi sa o stii la perfectie. Desigur, daca ajungi sa vizitezi japonia si sa petreci o perioada in randul lor, vei accelera acest proces foarte mult. De asemenea, daca inveti Japoneza cu scopuri de business, va trebui sa inveti si termenii specifici pe care cursurile online de Japoneza generala de multe ori nu ii acopera.

Iar cand te simti pregatit(a) poti incerca sa dai JLPT (Japanese Language Proficiency Test) sau JETRO (Japanese External Trade Organization) care sunt doua diplome oferite de guvernul Japonez. Aceste teste sunt platite si sunt destul de grele, chiar si pentru studentii care au ajuns la un prag mediu de cunoastere a limbii. Deci nu merita sa dai banii pe ele si sa le inerci, decat daca esti 100% sigur ca le poti lua.

Un comentariu:

Eugen spunea...

Da, este de recomandat sa o faci in Japonia ca sa fii complet imersat in cultura lor. Este greu dar nu imposibil ca in doi ani sa vorbesti limba foarte bine, iar romanii au un avantaj in pronuntie, ve-ti constata singuri.
Este valabil si invers: japonezii pot sa pronunte cuvinte romanesti mai usor decit engleza sau alte limbi europene.
Puteti sa vedeti un roman in Japonia cu emisiune la Tv pe youtube cuvinte de cautare GO JI NI MUCHU.