luni, 26 noiembrie 2007

Tehnici de Accelerare a Invatarii Limbii Japoneze

Japoneza e orice altceva, in afara de o limba usoara de invatat, chiar si pentru nativi. Totusi, este una dintre cele mai raspandite limbi straine din America si Europa, pentru 2 motive: importanta economica a Japoniei si numeroasele contracte de business facute intre Japonia si Vest si fascinatia culturala a Vesticilor fata de Japonezi. Insa oricare ar fi motivul pentru care vrei sa inveti Japoneza, poti sa fi sigur ca nu iti va fi usor, decat daca stii cum functioneaza aceasta.

Japoneza e vorbita de peste 130 de milioane de oameni in intreaga lume, evident majoritatea acestora fiind locuitorii nativi. Limba Japoneza are o gramatica foarte complexa pentru noi, strainii, deoarece foloseste un sistem de emitator-receptor foarte complicat cu un vocabular specific care nu seamana cu nimic din ce au limbile latine sau anglo saxone. De asemenea, un alt motiv pentru care Japoneza e atat de inacesibila e alfabetul: Japoneza e formata din 3 alfabete de fapt, folosind caractere Chinezesti (cunoscute si pe numele de Kanji) si doua scripturi silabice numite Katakana si Hiragana. Japoneza moderna foloseste alfabetul latin pentru tot mai multe scopuri, insa asta nu ne ajuta foarte mult.

Multe cursuri si carti care se ocupa cu invatatul limbii Japoneze incep incet si te trec prin toti pasii procesului de invatare. Chiar daca acesta e modul corect de a lucra cand inveti o limba noua, mai ales una asa de dificila precum japoneza, exista numeroase tehnici de invatare accelerata care sar unii pasi, ce vor fi oricum invatati natural ulterior. Tineti minte, desi aceste metode accelerate sunt fara doar si poate mai rapide decat metoda “stepwise”, aceasta din urma va avea rezultate mai bune in cursa lunga. Dar sa vedem despre ce tehnici accelerate este vorba:

O tehnica aparte e sa intri direct in cateva texte usoare, de indata ce ai invatat alfabetul Japonez. Apoi, gaseste o traducere cu textul respectiv in romana. Desigur, vei sari peste multi pasi, precum cunoasterea regulilor gramaticale, fundatiile ortografiei si asa mai departe. Totusi, aceasta metoda accelerata de invatare a limbii Japoneze are avantajul ca te ajuta sa iti imbunatatesti foarte repede vocabularul. Dupa ce faci mai multe astfel de traduceri, vei asimila si din regulile de gramatica si ortografie pe care le-ai sarit.

Urmatorul pas in invatarea accelerata a limbii Japoneze este sa asculti o caseta audio, urmata de traducerea textuala a acesteia. Dupa ce ti-ai format deprinderile de citire si intelegere a limbii Japoneze, tehnica audio e pasul logic inainte. Acesta iti va corecta o posibila problema cu pronuntia si va avea, din nou, efect benefic asupra vocabularului tau. Pentru mai multe informatii, puteti cauta pe internet cursuri de limba Japoneza online.

Niciun comentariu: