marți, 15 ianuarie 2008

Metoda CUTE de a invata limbi straine

Intr-un ghid scris de Greg Thompson si familia sa, acestia vorbeau de 4 reguli principale care fac invatarea unei limbi sa fie mult mai atractiva. Acronimul CUTE (cuvantul „cute” insemnand ‚atractiv’ in limba engleza) vine de la 4 dintre cele mai importante elemente ce trebuiesc luate in considerare atunci cand se incepe studierea unei noi limbi:

• „Communing”-invatand impreuna
• „Understanding”-intelegand
• „Talking”-vorbind
• „Evolving”-evoluand

Hai sa vedem despre ce vorbea Greg si cum putem beneficia de pe urma acestor reguli CUTE:

Communing (Munca in echipa)

Acest cuvant se refera la munca in echipa, avand ca scop invatarea unei limbi straine specifice. Aceasta regula se bazeaza pe ideea ca o limba nu este ceva ce poate fi studiat din punct de vedere stiintific, insa ceva ce trebuie crescut organic si doar in colaborare cu alti oameni.

Sunt de acord ca o limba straina nu poate fi intotdeauna invatata prin citirea unui manual. Cu toate acestea, in ciuda unor avantaje pe care le are invatarea organica, invatand o limba din conversatiile pe care le porti cu altii poti foarte usor sa te obisnuiesti cu multe greseli comune pe care oamenii le fac in vorbirea lor curenta.

Understanding (Intelegere)

Intelegand ceea ce spun oamenii din jurul tau te va ajuta, intr-adevar, sa inveti o limba mai repede. Trucul este sa intelegi cuvinte pe care tu de fapt nu le intelegi. Ma refer la culegerea unor cuvinte noi din propozitii pe care le intelegi si deducerea lor din context. De exemplu, daca cineva spune: „cuvintele sunt greu de amintit pentru ca sunt lungi”, ai invatat un cuvant nou deducand despre ce adjectiv este vorba in context. Cateodata functioneaza, alteori nu.

Talking (Vorbit)

Al treilea principiu este de fapt al treilea pas in invatarea unei limbi. Dupa intelegere si dupa ce ai reusit sa gandesti intr-o limba straina este timpul sa incepi sa vorbesti. Vei fi surprins sa descoperi ca e chiar mai greu decat cum suna in mintea ta. De cele mai multe ori, atunci cand trebuie sa vorbesti intr-o limba straina fara sa fi practicat inainte, vei crede ca nu vei avea probleme, pentru ca in mintea ta poti vorbi foarte bine. Gura si creierul tau vor gandi altfel in momentul in care vei incepe sa vorbesti.

Evolution (Evolutie)

Aceasta nu este o cerinta necesara in invatarea unei limbi, ci, mai degraba, poate fi o cerinta atunci cand vrei sa tii pasul cu evolutia limbii. O limba este organica in natura, se schimba, se adapteaza standardelor sociale curente, si se metamorfozeaza impreuna cu vorbitorii sai.

O limba straina nu poate fi invatata in 10 zile, in ciuda a ceea ce unele ghiduri sustin. Cel putin nu daca te gandesti serios sa inveti si daca vrei sa ajungi sa detii controlul asupra acelei limbi, nu doar sa inveti vocabularul de baza si sa te apuci apoi de altceva.

Niciun comentariu: